У TikTok виявили російську мережу, що поширювала військову пропаганду про Україну

Дата: 09 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У соцмережі TikTok виявили російську дезінформаційну мережу, яка впродовж літа минулого року розповсюджувала військову пропаганду РФ щодо України. Антиукраїнські повідомлення поширювали серед понад ста тисяч європейських користувачів.

Про це повідомляє Bloomberg.

Фото з відкритих джерел

Мережа діяла в РФ, але інформація, яку вона поширювала, була переважно для жителів Німеччини, Італії та Великої Британії їхніми рідними мовами.

“Близько 1 700 акаунтів, що входили до мережі, могли поширювати антиукраїнські повідомлення, маскуючись під акаунти, створені місцевими користувачами. У період з липня по вересень 2022 року ці акаунти залучили 133 564 підписників”, – пише агентство.

Достеменно невідомо, чи була ця мережа пов’язана із російським урядом. Викриття оприлюднили у звіті, який подали відповідно до Кодексу практики ЄС щодо дезінформації – добровільного зобов’язання онлайн-платформ боротися з дезінформацією в інтернеті.

TikTok не відповів на запит Bloomberg про коментарі.

“Дезінформаційні мережі мають у своєму арсеналі кілька цифрових інструментів для розширення сфери впливу, приховуючи звідки насправді походять фотографії, меми та відео. Зазвичай вони використовують віртуальні приватні мережі, щоб створити враження, ніби вони походять з різних країн, і купують персоналізовану рекламу на потрібних їм ринках, створюючи враження, ніби їхні акаунти ведуть місцеві громадяни”, – пояснює видання.

Крім того, росіяни також могли купувати IP-адреси, щоб складалося враження, ніби акаунти створили люди, які мешкають в різних місцях, хоча вони створюються під одним дахом.

У російській мережі використовувався синтез мовлення та поширювали проросійські заяви мовами, рідними для країн, на які була націлена пропаганда.

TikTok та інші соціальні медіаплатформи попросили подати добровільні звіти про свої практики боротьби з дезінформацією в Європі до кінця січня. Кодекси пов’язані з новим законом ЄС про модерацію контенту – законом про цифрові послуги.

Великі компанії публікуватимуть нові звіти кожні пів року.

Нагадаємо, наприкінці вересня 2022 року, компанія Meta знищила “найбільшу і найскладнішу” за час повномасштабної війни Росії проти України мережу з поширення російської пропаганди.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter