Meta ліквідувала найбільшу інтернет-мережу з поширення російської пропаганди

Дата: 28 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Компанія Meta знищила “найбільшу і найскладнішу” за час повномасштабної війни Росії проти України мережу з поширення російської пропаганди.

Про це повідомила пресслужба Meta.

Джерело: pexels.com

У повідомленні уточнили, що спеціалісти компанії ліквідували дві не пов’язані між собою мережі в Китаї та Росії за порушення політики компанії проти скоординованої неавтентичної поведінки.

Китайська мережа існувала з осені 2021 до середини вересня 2022 року і була спрямована на внутрішню політику США напередодні виборів 2022 року, а також на зовнішню політику Чехії щодо Китаю та України. Зокрема, в Чехії мережа критикувала підтримку України.

Російська мережа, виявлена Meta, була націлена насамперед на Німеччину, Францію, Італію, Україну і Велику Британію. Пропагандисти у фейсбуку, інстаграмі й твіттері просували кремлівські наративи щодо російсько-української війни.

Ця мережа почала діяти в травні 2022 року й охоплювала понад 60 вебсайтів, що видавали себе за справжні сайти новинних організацій у Європі, зокрема Spiegel, The Guardian і Bild.

Тут розміщували оригінальні статті з критикою України та українських біженців і підтримкою Росії, а також стверджували, що санкції Заходу проти РФ призведуть до зворотного результату.

Згодом ці статті просували через фейсбук, інстаграм, телеграм, твіттер, сайти петицій Change.org і Avaaz і навіть LiveJournal.

Фахівці Meta уточнили, що після блокування доменів цієї мережі її розпорядники намагалися створити нові сайти, що свідчить про “наполегливість і постійні інвестиції в цю діяльність в інтернеті”.

Сайти працювали переважно англійською, французькою, німецькою, італійською, іспанською, російською та українською мовами. У деяких випадках контент операції посилювався на фейсбук-сторінках посольств Росії в Європі та Азії, йдеться в тексті розслідування.

Раніше Міністерство закордонних справ Великої Британії заявило, що Росія використовує “фабрику тролів” для поширення дезінформації про війну в Україні. Сліди операції були виявлені на восьми платформах, включно з Телеграмом, Твіттером, Фейсбуком і ТікТоком.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter