Росіяни використовують “фабрику тролів” для поширення дезінформації про війну в Україні — МЗС Великої Британії

Дата: 02 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Росія використовує “фабрику тролів” для поширення дезінформації про війну в Україні: сліди операції були виявлені на восьми платформах, включаючи Telegram, Twitter, Facebook і TikTok.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ Великої Британії, пише Reuters.

Джерело: PEXELS

За їхньою інформацією, експертне дослідження показало, як саме Росія розробила кампанію з дезінформації, покликану маніпулювати міжнародною громадською думкою щодо вторгнення РФ в Україну, посилити підтримку війни та завербувати нових симпатиків. 

Також в британському МЗС повідомили з посиланням на це дослідження, що, крім України, цілями дезінформації Росії стали британські міністри та світові лідери з низки країн.

За даними британців, “фабрика тролів” Росії використовувала Telegram для вербування та координації нових прихильників, які потім атакували профілі критиків Кремля в соцмережах, розсилаючи коментарі на користь Володимира Путіна та війни Росії проти України.

“Ми не можемо дозволити Кремлю та його тіньовим фабрикам тролів вторгнутися в наш онлайн-простір зі своєю брехнею про незаконну війну Путіна”, — заявила міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс.

Вона зазначила, що уряд Британії попередив міжнародних партнерів і продовжить тісно співпрацювати з союзниками та медіаплатформами, щоб знешкоджувати російські інформаційні операції.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що, за даними дослідження Інституту стратегічного діалогу, у фейсбуку дезінформація про події в Бучі популярніша за правду.

Дослідження показало, що “блогери, сторінки з дезінформацією та альтернативні медіа досягають значних успіхів у посиленні прокремлівських наративів і формуванні дискурсу навколо війни в соціальних мережах”. А випадок з Бучею — лише один з прикладів того, як важливу подію у війні можна переформулювати, щоб перекласти провину з Росії та взагалі поставити під сумнів правдивість різанини, пишуть дослідники.

Водночас у компанії Facebook не вважають це дослідження показовим, бо воно “ґрунтується на невеликому розмірі вибірки та неправильно відбиває масштаби зусиль компанії у боротьбі з дезінформацією, пов’язаною з війною в Україні”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter