У TikTok виявили ботоферму, яка розповсюджує російські наративи під гештегом “ценемояукраїна”

Дата: 02 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У тіктоці виявили понад 2 тисячі акаунтів, які активно підтримують російську інформаційну кампанію, намагаючись знецінити мобілізацію в Україні та роботу територіальних центрів комплектування. Всі ці акаунти мають спільну рису – розповсюджують контент з гештегом “ценемояукраїна”.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написала дата-журналістка медіа “Тексти.org.ua” Юлія Дукач.

Фото: “Тексти.org.ua”

На думку журналістів-дослідників, всі ці акаунти повʼязані з однією ботофермою, про що свідчать кілька ознак. Так, всі акаунти підписані на один і той же телеграм-канал. Також саме ця ботоферма популяризувала гештег “ценемояукраїна” в українських трендах тіктоку, що призвело до понад 20 мільйонів переглядів. Водночас журналісти не виявили жодного реального користувача тіктоку, який би використовував цей гештег.

Крім того, у “засвічених” ботів спостерігається однаковий спосіб створення унікальних ID і кілька повторюваних аватарок. А ще вони застосовують одні й ті ж методи для обходу алгоритмів тіктоку.

“Я дуже не хочу виносити приклади цього російського психоделу в фейсбук-стрічку. Тому просто сходіть за посиланням  там не так багато тексту, але ще багато цікавих знахідок і трохи психоделічних гіфок”, – написала Дукач.

Попри те, що ці відео на вигляд штучні й не надто вірусяться, гештег #ценемояукраїна потрапив у тренди. Тому його могли почати використовувати вже реальні користувачі.

Нагадаємо, що найпопулярнішим майданчиком для поширення російської дезінформації став телеграм: на нього припадає 71% публікацій у Білорусі, 94% – в Україні.

Експерти проаналізували канали в телеграмі та ютубі, а також акаунти й групи у фейсбуку, орієнтовані на українців і білорусів, і виявили 268 зловмисних агентів – каналів чи акаунтів, понад 60% контенту яких є дезінформацією або співзвучними риториці російської пропаганди повідомленнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter