У Тбілісі скасували марш за права ЛГБТ через масове насильство з боку противників події

Дата: 05 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Сьогодні, 5 липня, у Тбілісі в межах прайд-тижня мав відбутися перший у країні Марш за права ЛГБТ. На вулиці міста, однак, вийшли сотні його противників, які вдалися до насильницьких дій: розгромили офіси двох ЛГБТ-організацій, а також масово нападали на журналістів. Зрештою, організатори Маршу рівності повідомили про його перенесення через неспроможність уряду убезпечити учасників та учасниць події. 

Напад на офіс “Тбілісі-прайду”

Близько 12:00 на проспекті Руставелі зібралися сотні протестувальників, що вимагали скасування Маршу рівності. Серед них були радикально налаштовані чоловіки, представники Грузинської православної церкви, ультраконсервативних та ультраправих організацій, зокрема “Союзу православних батьків” та “Грузинського маршу”. Грузинська патріархія раніше засудила проведення ходи за права ЛГБТ та закликала людей вийти на вулиці “проти гріха” на спільний молебень. 

Учасники контракції частково перекрили проспект, а також розтрощили перед парламентом Грузії опозиційні намети прибічників експрезидента країни Міхеіла Саакашвілі.

У 2019 році, коли в Тбілісі вперше спробували провести Марш рівності, прем’єр-міністр Іраклій Гарібашвілі заявив, що “реваншистські”, “радикальні” угруповання, пов’язані із Саакашвілі, є таємними та справжніми “організаторами прайд-тижня”. 

Протестувальники також кидали яйця та пляшки в офіс громадського руху “Сірцхвілія” (“Сором”), який підтримує ЛГБТ, та зняли прапор Європейського Союзу з будівлі парламенту. Під час цього сталася низка нападів на представників ЗМІ, яких звинуватили у “пропаганді збочень”. 

У русі “Сірцхвілія” також повідомили, що радикально налаштовані учасники контракації вибили вхідні двері та ввірвалися до їхнього офісу, який розташований поряд з парламентом. 

Згідно з останніми повідомленнями,  журналісти щонайменше 15 медіа зазнали нападів радикальних угруповань, які зібралися протидіяти ході за права ЛГБТ.  

Так, журналіст телеканалу “Пірвелі” заявив, що учасники контракції розтрощили його обладнання, водночас журнал “Табула” зазначив, що його журналіста Мако Джабуа вдарили палицею. Телеканал “Формула” також поширив відео побиття журналіста Раті Цверави

Крім того, у мережі опублікували відео того, як молодик намагається в’їхати в журналістів на мопеді.  

Паралельно група протестувальників увірвалася та розгромила офіс “Тбілісі-прайду” – організаторів маршу та прайд-тижня: нападники потрапили до приміщення через балкон третього поверху. 

Після цього Грузинська православна церква оприлюднила заяву, в якій нагадала протестувальникам, що їхні дії “повинні бути лише мирними”.  

Міністерство внутрішніх справ Грузії повідомило, що розпочало розслідування випадків перешкоджання професійній діяльності журналістів та насильства стосовно них. 

Крім того, відомство закликало активістів “Тбілісі-прайду” не проводити марш “у відкритому публічному просторі” через “масштаби” поточної контракції. 

Омбудсманка Грузії Ніно Ломджарія звернулася до правоохоронних органів з вимогою “використовувати правові механізми” для виведення ймовірних правопорушників з громадських просторів. 

Вона також звинуватила прем’єр-міністра Іраклія Гарібашвілі в “загостренні” ситуації, що призвела до нападів на журналістів. За її словами, прем’єр-міністр поклав усю відповідальність за будь-які напади на організаторів прайду. Раніше той заявив, що проведення тбіліського Маршу рівності “не є розумним”, оскільки це може призвести до громадянських протистоянь.

Ломджарія наголосила, що влада повинна реагувати на насильницькі випадки, які “становлять загрозу життю та здоров’ю людей”. 

Зрештою, організатори Маршу рівності повідомили про його перенесення. У “Тбілісі-прайді” заявили, що уряд не зміг захистити “основоположні права” людей. 

“Була оголошена війна проти громадянського суспільства та демократичних цінностей. Дії уряду чітко показали, що він не хоче виконувати свій прямий обов’язок. Бездіяльність виконавчої влади поставила під реальну загрозу здоров’я та життя громадян Грузії”, – написали у твіттері організації.  

Міністерство внутрішніх справ Грузії запевнило, що розпочало розслідування нападів на офіси руху “Сірцхвілія” та “Тбілісі-прайду” за статтею 187 Кримінального кодексу країни, що стосується пошкодження або знищення майна. 

Нагадаємо, що прайд-тиждень стартував в Грузії 1 липня з показу британського документального фільму, присвяченого першій спробі ЛГБТ-активістів організувати прайд у Тбілісі два роки тому. Перед початком заходу консервативні та праворадикальні угруповання зібралися перед місцем, де він відбувався. Вони намагалися перешкодити активістам та запрошеним гостям, серед яких були представники дипломатичного корпусу, потрапити на подію, а також жбурляли в учасників яйця та пляшки. Пізніше в МВС Грузії заявили про затримання більш ніж 20 людей. 

У середині червня в Тбілісі близько сорока молодиків із символікою білих націоналістів та неонацистів також намагалися зірвати фестиваль панк-рок-музики. Причиною нападу була участь у фестивалі гурту, що відверто критикує ультраправу ідеологію.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter