У Судані через подружню зраду жінку засудили до смертної кари, її мають закидати камінням

Дата: 16 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У Судані за подружню зраду жінку засудили до смертної кари у вигляді побиття камінням. Це перший подібний вирок у країні за майже десять років.

Про це повідомляє The Guardian.

Ілюстративне фото. Джерело: Getty Images

Обвинувачена  20-річна Маріам Алсієд Тійраб оскаржує рішення суду. Більшість вироків про побиття камінням, які переважно стосуються жінок, скасовують у Верховному суді.

Як зауважили активісти, вирок є ознакою того, що військовий переворот у жовтні надихнув законодавців скасувати незначні досягнення щодо прав жінок. Африканський центр досліджень справедливості й миру (ACJPS) заявив, що вирок порушує національне й міжнародне законодавство, і закликав до “негайного та беззастережного” звільнення жінки.

“Застосування смертної кари через побиття камінням за подружню зраду є грубим порушенням міжнародного права, включаючи право на життя й заборону катувань і жорстокого, нелюдського покарання або такого, що принижує гідність”, – наголосили в ACJPS.

Представники центру також додали, що жінка не отримала справедливого суду і її не повідомили, що інформація, яку вона надала під час допиту, буде використана проти неї. Зазначається, що Тійраб також відмовили в правовому захисті.

Справа про побиття камінням є нагадуванням про те, що реформи кримінального законодавства під час перехідного періоду уряду не були завершені і що такі суворі, архаїчні покарання досі офіційно діють“, – зазначила адвокатеса з прав людини Джехан Генрі.

Останній відомий випадок, коли у Судані жінку засудили до побиття камінням за подружню зраду, стався у 2013 році. Тоді його скасували.

Нагадаємо, у січні поточного року в Індонезії жінка отримала 100 ударів батогом у якості покарання за подружню зраду. Чоловіка, що також був під підозрою, вдарили лише 15 разів, бо він заперечував звинувачення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter