У столиці Литви відкрили перший у Євросоюзі центр для вимушених переселенців з України

Дата: 12 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Вільнюсі відкрили перший у ЄС український центр для громадян, які були вимушені виїхати з України через повномасштабне військове вторгнення РФ.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента України.

Джерело: сайт Офісу президента України

Культурний осередок створили за ініціативи перших леді двох країн – Олени Зеленської та Діани Наусєдєнє. Приміщення для нього надав Університет Вітовта Великого.

“Спільно з нашими партнерами ми пообіцяли активно співпрацювати та робити все можливе для того, щоб жителі України відчували себе безпечно у Литві, отримували медичну та соціальну допомогу, освітні послуги, а головне – щоб українці могли плекати свою культуру та зберігали життєві сили нації”, – зазначила Наусєдєнє.

Головою українського центру у Вільнюсі став підписант Акта про незалежність Литви, колишній посол Литви в Україні Альгірдас Кумжа.

За задумом, український центр стане місцем навчання, профорієнтації, психологічної допомоги, відпочинку для дітей, молоді та дорослих. 

Тут можна буде залишити дітей на позашкільні заняття, відвідати лекції, освітні курси чи присвятити час хобі.

Центр також буде майданчиком для культурної дипломатії між країнами, презентуватиме Україну, її культуру та самобутність у Литві, братиме участь в академічній діяльності, тут проводитимуть творчі зустрічі, концерти, інші заходи.

З початку російської агресії Литва прийняла понад 50 тисяч українських біженців.

Нагадаємо, згідно з аналізом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, зараз у європейських країнах перебуває близько 4,8 млн біженців з України. 

За даними дослідження, від початку повномасштабного вторгнення Росії було зареєстровано майже 7,3 мільйона перетинів кордону України для виїзду за кордон. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter