У США жінка подала до суду на медиків, які через “дітородний вік” не призначали їй ліки проти головного болю 

Дата: 10 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У північній частині штату Нью-Йорк 32-річна Тара Рул подала до суду на систему охорони здоровʼя та медиків. За словами жінки, невролог не виписав їй необхідних ліків, бо вона була “дітородного віку” й лікування могло спричинити ускладнення для плода під час вагітності в майбутньому.

Про це пише The Independent.

Фото з ютубу Тари Рул

Тара Рул має кластерний головний біль – неврологічний розлад, який характеризується нападами сильного одностороннього головного болю. У вересні 2022 року жінка звернулася до невролога в лікарню Гленс-Фоллса, яка належить компанії “Albany Med Health Partners”. Раніше вона лікувалася в іншого лікаря, але той вийшов на пенсію.

Лікар-невролог, на ім’я Джонатан Брейман, сказав Рул, що безпечні й ефективні методи лікування кластерного головного болю існують, проте він нібито не може їх призначити, оскільки її страхування не покриває лікування, яке може спричинити потенційні вроджені дефекти в плода.

Тара Рул сказала лікарю, що вже приймає ліки під назвою “Cellcept” від іншого захворювання, яке може спричинити вроджені дефекти, і її страховка покриває цей рецепт без проблем. Проте лікар відповів, що Cellcept не має таких побічних ефектів. Тоді Тара попросила, щоб той перевірив це ще раз і зачитав побічні ефекти вголос.

Після цього Брейман запитав, що Тара робитиме в разі вагітності, й жінка відповіла, що зробить аборт. Після деяких суперечок лікар запропонував Тарі “добре подумати” над вживанням Cellcept, а також залучити свого партнера до розмови про своє лікування. Натомість Тара повідомила, що її партнер зробив вазектомію, тому вони не думають про дітей.

У судовому позові йдеться, що невролог відмовив Тарі в “безпечному, ефективному лікуванні її стану через її вік і стать”, а також відмовився надати їй інші варіанти лікування виключно через можливість вагітності, попри те що Рул неодноразово говорила доктору Брайману, що вагітність неможлива.

“Він сказав, що, поки я дітородного віку, незалежно від сексуального партнера, незалежно від методу контролю за народжуваністю, незалежно від усього цього, я не можу проходити лікування”, – розповіла Рул.

Через тиждень після приймання в доктора Бреймана жінка звернулася до відділення невідкладної допомоги через непролікований кластерний головний біль, а її життєво важливі показники перевищували безпечний діапазон через біль, спричинений захворюванням.

Представник Albany Medical Health Partners заявив, що не може коментувати ситуацію на час розслідування.

@pogsyy

TW: mentions of un/ a1ive, r***. This is not okay. I suffer with my disability everyday. How are we prioritizing religion over healthcare? What will I do? I feel so alone. #ehlersdanlos #clusterheadaches #migranes #roevwade #womensrights #uterus #malpratice #unitedstates #chronicpain #chronicillness #disabled #disability #help #desparate #medical #medicine #medicaltrauma #ptsd

♬ original sound – Tara Rule

Через рік після інциденту жінка досі намагається знайти доступний спосіб лікування кластерного головного болю. Нині вона має виїжджати за межі штату, щоб отримати лікування, оскільки найближчі медичні заклади на тлі інциденту не хочуть надавати їй медичну допомогу.

Згідно із законом про доступну медичну допомогу, лікарі не можуть дискримінувати людину за ознакою статі чи віку, а також відмовляти в лікуванні на цих підставах. 

Окрім порушення закону про доступне медичне обслуговування, Тара Рул звинуватила відповідачів у порушенні закону про громадянські права 1964 року, закону про вікову дискримінацію 1975 року, Білля про права пацієнта штату Нью-Йорк і федеральних нормативних актів.

Нагадаємо, що у вересні жительку американського штату Небраска суд відправив на два роки до в’язниці за те, що вона допомогла своїй неповнолітній доньці зробити аборт. 

На початку червня поточного року 17-річній Селесті Берджесс та її матері, 41-річній Джесіці Берджесс, висунули звинувачення в тому, що Джессіка нібито допомогла своїй дочці зробити аборт. 

За даними слідства, у квітні 2022 року Джесіка і її донька самостійно зробили медикаментозний аборт. Термін вагітності дівчини перевищував 20 тижнів, а в Небрасці переривати вагітність на такому терміні заборонено. Поліція стверджує, що Берджесси поховали рештки плода, але експертиза показала, що їх могли спалити.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter