У США вперше стратили людину задушенням за допомогою азоту

Дата: 26 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У американському штаті Алабама вперше в історії США привели у дію смертельний вирок за допомогою азоту. Таким чином стратили 58-річного Кеннета Сміта, засудженого за вбивство.

Про це розповідає Washington Post.

Кевін Сміт. Фото: Alabama Department of Corrections

Кеннета Сміта засудили у 1989 році за вбивство дружини пастора Вестсайдської церкви Христа Елізабет Сеннетт, яке він скоїв за рік до цього. Колишній чоловік Сеннет замовив за тисячу доларів вбивство у Сміта, а сам наклав на себе руки, коли у справі почалось слідство. 

Перший вирок Сміту скасували в апеляційній інстанції, тож його судили ще раз судом присяжних. Ті рекомендували призначити йому довічне позбавлення волі, але суддя виніс смертний вирок.

Сміт провів в очікуванні страти більше ніж 30 років й за цей час, за його словами, у нього почались ментальні проблеми. Вперше стратити його спробували у листопаді 2022-го, але тоді не вдалось знайти потрібну вену, тож страту відклали. 

Захисники чоловіка виступали проти страти за допомогою азоту, бо вважали це експериментами на людях. Такий вид страти дозволений у трьох штатах США, втім, досі його ніколи не застосовували.

Журналісти, які були присутні під час страти, розповіли, що чоловіка прив’язали до каталки та одягнули маску, що закривала все його обличчя. Увесь процес тривав близько 22 хвилин й у департаменті виконання покарань штату Алабама констатували, що метод є “ефективним і гуманним”

Таку думку не поділяють в ООН, де страту азотом розцінюють як ймовірні тортури або інше жорстоке, нелюдське чи таке, що принижує гідність, поводження. 

Нагадаємо, що у сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. Декілька років тому правозахисники фіксували у світі найменшу кількість страт за десятиліття. 

В Україні найвищою мірою покарання є довічне позбавлення волі. Торік Верховний Суд лишив без змін довічний вирок кілеру та чоловіку, який замовив у того вбивство колишньої дружини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter