У США вперше хочуть стратити людину задушенням за допомогою азоту

Дата: 12 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У американському штаті Алабама суд ухвалив рішення привести у дію смертельний вирок щодо 58-річного Кеннета Сміта, засудженого за вбивство. Попри заклики адвокатів його збираються вбити експериментальним способом за допомогою вдихання азоту. 

Про це повідомляє AP. 

Ілюстраційне зображення. Фото: АР

Кеннета Сміта засудили у 1989 році за вбивство дружини пастора Вестсайдської церкви Христа Елізабет Сеннетт, яке він скоїв за рік до цього. Колишній чоловік Сеннет замовив за тисячу доларів вбивство у Сміта, а сам наклав на себе руки, коли у справі почалось слідство. 

Перший вирок Сміту скасували в апеляційній інстанції, тож його судили ще раз судом присяжних. Ті рекомендували призначити йому довічне позбавлення волі, але суддя виніс смертний вирок.

Сміт провів в очікуванні страти більше ніж 30 років й за цей час, за його словами, у нього почались ментальні проблеми. Вперше стратити його спробували у листопаді 2022-го, але тоді не вдалось знайти потрібну вену, тож страту відклали. 

Кевін Сміт. Фото: Alabama Department of Corrections

“Охоронці одягли на Сміта наручники та кайданки, а потім повели його до камери страти й міцно прив’язали до каталки. Лежачи, він готувався до неминучої смерті”,описували процес його захисники.   

Влада Алабами підбирала для Сміта інший спосіб страти й вибрала вбивство через задушення за допомогою азоту. Такий спосіб страти дозволений лише у трьох штатах США, втім, досі його ніколи не застосовували. Адвокати Сміта почали протестувати, бо, на їхню думку, з їхнього клієнта таким чином роблять піддослідного. 

Попри це окружний суддя Остін Хаффакер вирішив, що страта за допомогою азоту хоч і є новим методом вбивства засуджених, але додав, що введення смертельної ін’єкції також колись було новою практикою. 

Стратити Сміта мають 25 січня поточного року.

Нагадаємо, що у сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. Декілька років тому правозахисники фіксували у світі найменшу кількість страт за десятиліття. 

В Україні найвищою мірою покарання є довічне позбавлення волі. Торік Верховний Суд лишив без змін довічний вирок кілеру та чоловіку, який замовив у того вбивство колишньої дружини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter