У США вперше дозволили передати на відновлення України конфісковані російські активи

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

10 травня Генеральний прокурор США Меррік Гарленд санкціонував перше передання конфіскованих російських активів Україні.

Про це повідомляє Reuters.

Генпрокурор США Меррік Гарленд. Фото: АР/Jacquelyn Martin
Журналісти зазначають, що конфісковані активи належать російському олігарху Костянтину Малофєєву, якого американське Міністерство юстиції звинуватило в ухилянні від санкцій, заявляючи, що він фінансував підбурювачів сепаратистів у Криму.

За словами Гарленда, на рахунку у фінансовій установі США, повʼязаному з Малофєєвим, арештували “мільйони доларів”.

Хоча це перший переказ Сполученими Штатами конфіскованих російських коштів на відновлення України, він не буде останнім“, зазначив генпрокурор США.

Оперативна група “Російські еліти, довірені особи та олігархи” (REPO) на тлі масових антиросійських санкцій, введених у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням в Україну, заблокувала або арештувала активи російських олігархів, які потрапили під санкції, на суму понад 58 мільярдів доларів.

Минулого року Міністерство юстиції США звинуватило російського олігарха Малофєєва засновника телеканалу “Царьград ТВ”, що сповідує ультраконсервативну православну монархічну ідеологію, в ухилянні від санкцій.

Американські посадовці дійшли висновків, що він фінансував російських сепаратистів у тимчасово окупованому Криму.

Наприкінці листопада 2022 року американські прокурори зробили подання на арешт коштів на банківському рахунку Малофєєва.

А в лютому 2023 року суд дозволив прокуратурі конфіскувати 5,4 мільйона доларів, що належать олігарху.

Нагадаємо, наприкінці квітня до управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), передали ще 4 мільйони гривень, вилучених у російських комерсантів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter