У США вчителя звинуватили у створенні та публікації фейкових расистських заяв нібито директора школи

Дата: 29 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В американському місті Балтимор учителя Дажона Дарієна підозрюють у використанні штучного інтелекту для створення фейкових записів з расистськими висловлюваннями нібито директора школи щодо учнів та викладачів. 

Про це повідомило видання The Guardian.

Фото: Lloyd Fox / Associated Press

Так, поліція затримала чоловіка в справі про запис із голосом директора однієї з балтиморських шкіл. На записі, оприлюдненому ще в січні, чути, як нібито керівник каже про учнів і викладачів: “Я справді не розумію, чому я мушу щодня терпіти цих дурнів”. Він також начебто говорив про “невдячних чорних дітей”.

Крім того, на записі чути фразу: “І, якщо мені доведеться отримати ще одну скаргу від ще одного єврея в цій громаді, я долучуся до іншої сторони”.

Правоохоронці зʼясували, що запис неавтентичний та містить сліди контенту, створеного штучним інтелектом. За даними поліції, підозрюваний учитель кілька разів отримував доступ до шкільної мережі, коли шукав інструменти OpenAI. Він використовував великі мовні моделі, які практикують глибоке навчання, що передбачає отримання величезних обсягів даних з різних джерел в інтернеті, розпізнавання тексту, введеного користувачем, і створення розмовних результатів.

На думку детективів, вчитель створив запис задля помсти директору, який розпочав розслідування можливого зловживання шкільними коштами. Очільник школи також дорікав Дарієну за те, що той звільнив працівника школи без його схвалення, і сказав, що його контракт можуть не продовжити наступного семестру.

Дерієна взяли під варту в міжнародному аеропорту Тергуд Маршалл Балтімор-Вашингтон після того, як його зупинили й допитали з приводу способу пакування заявленої ним вогнепальної зброї.

Коли офіцери вивчили біографію Дарієна, вони помітили, що він має відкритий ордер на арешт.

Нагадаємо, що в березні Європейський парламент ухвалив закон про штучний інтелект (ШІ) – Artificial Intelligence Act (АІ): за нього проголосували 523 депутати, 46 – проти, ще 49 утрималися.

Головною метою документа є захист фундаментальних прав, демократії, верховенства права та стійкості довкілля від штучного інтелекту з високим ризиком, а також водночас прискорення інновацій та утвердження провідної ролі Європи в цій сфері.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter