У США тисячі темношкірих жінок звинуватили низку косметичних компаній у тому, що їхні засоби провокують рак

Дата: 06 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Протягом 2023 року федеральний суд Чикаго отримав понад 7 тисяч позовів на компанії L’Oreal, Revlon, Namaste, Paul, Weiss, Rifkind & Garrison, Arnold & Porter Kaye Scholer та інші, які об’єднав в одну справу. Темношкірі жінки-заявниці скаржилися на те, що засоби для догляду за волоссям спровокували в них рак.  

Про це повідомляє Reuters. 

Фото: Canva

Це сталося після того, як у жовтні минулого року Національний інститут охорони здоров’я США (NIH) виявив зв’язок між частим використанням засобів для волосся та раком матки. Невдовзі після публікації результатів дослідження NIH одна з жінок подала перший позов. 

Згідно із судовими позовами, косметологічні компанії не попереджають клієнток, що їхня продукція містить хімічні речовини, які підвищують ризик розвитку раку матки. Водночас лінійки засобів для догляду за волоссям, такі як Dark & ​​Lovely від L’Oreal і Creme of Nature від Revlon, продаються переважно темношкірим жінкам. Зокрема, тому, що в рекламах зображаються темношкірі жінки, які наносять відповідні засоби для волосся.

Тим часом косметичні компанії спростовують цю інформацію і запевняють, що їхня продукція проходить сувору перевірку безпеки.

Приміром, Namaste, якій належить бренд ORS, заявила, що всі інгредієнти її продуктів схвалено для косметичного використання регуляторами США.

Також компанії наголошують, що автори дослідження NIH не зробили остаточних висновків щодо причини раку в жінок, а щоб зрозуміти це, потрібно провести додаткові дослідження.

За даними Національного інституту охорони здоров’я США, рак матки є найпоширенішою формою злоякісних новоутворень жіночої репродуктивної системи в США, особливо серед темношкірих жінок.

Дослідження, в якому взяли участь понад 33 тисячі жінок, показало, що ті з них, які використовували засоби для випрямлення волосся понад чотири рази протягом року, мали вдвічі більший ризик розвитку раку матки, ніж ті, хто цього не робив. Загалом у 378 жінок, які брали участь у дослідженні, розвинувся рак матки. Дослідження показало, що темношкірі жінки використовували ці засоби частіше за інших.

Одна з авторок дослідження, докторка Олександра Вайт, пояснила, що засоби для розгладжування волосся містять фталати, парабени, циклосилоксани та метали й можуть виділяти формальдегід під час нагрівання.

Формальдегід є відомим канцерогеном і, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, пов’язаний з раком носової частини глотки та лейкемією. Дослідження NIH стверджує, що фталати та інші хімічні речовини є ендокринними руйнівниками, які можуть впливати на роботу гормонів організму та певним чином сприяють розвитку раку.

Водночас Вайт заявила, що наразі немає переконливих доказів зв’язку між випадками раку молочної залози в родині та підвищеним ризиком раку матки, оскільки в дослідженні брали участь жінки, у чиїх сестер раніше виявили рак грудей.

Нагадаємо, що 15-річна Анна Лисенко розробила білизну для жінок, які зробили мастектомію – операцію з видалення молочної залози. Свою колекцію білизни Анна назвала “Це не недолік, це інша краса”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter