У США скасували позитивну дискримінацію: тепер національність студентів не впливатиме на їхні шанси вступу до вишів

Дата: 04 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Верховний суд США ухвалив рішення скасувати позитивну дискримінацію під час вступу до навчальних закладів країни. Це означає, що національність абітурієнта не враховуватиметься під час ухвалення рішення про його зарахування.

Про це пише “ВВС Україна”.

Фото: Getty Images

Так, коледжі та університети країни більше не зможуть розглядати національність та колір шкіри абітурієнта як фактор, який впливає на його вступ.

Позивачем у справі виступила організація “Студенти за справедливий вступ”. Її створив юрист та активіст Едвард Блюм, який бореться з позитивною дискримінацією вже багато років.

У своєму позові Блюм наполягав на тому, що наявна схема позитивної дискримінації враховує права афроамериканців, але водночас дискримінує абітурієнтів з білих та азійських родин.

Формально суд ухвалив рішення проти Гарвардського університету та Університету Північної Кароліни, проте решта навчальних закладів відтепер зобовʼязана зважати на нього.

“Ми, безумовно, виконаємо рішення суду. У наступні ж тижні та місяці ми визначимо, як зберегти відповідно до рішення суду наші основні цінності”, – заявили в Гарвардському університеті.

Міністр освіти Мігель Кардона сказав, що суд відібрав дуже важливий інструмент, який керівники університетів використали для забезпечення різномаїття в кампусах.

Позитивна дискримінація у сфері освіти існувала в США з початку 1960-х років. Вона була потрібна для того, щоб скоротити відставання між світлошкірими та темношкірими студентами, однак весь цей час викликала політичні та судові суперечки.

Верховний суд США розглядав подібну справу, зокрема, у 1978 році. Тоді він ухвалив рішення, що расу студентів можна враховувати під час вступу, але тільки як один з багатьох факторів, які впливають на ухвалення рішення.

Раніше ZMINA писала, що 11 травня 2023 року в США міська рада Нью-Йорка ухвалила закон, який забороняє дискримінацію людей за вагою та зростом.

Законопроєкт, який доповнює перелік із 27 ознак, за якими вже заборонено дискримінацію – за расою, статтю, віком, релігією, сексуальною орієнтацією, сімейним станом, інвалідністю тощо, підтримали 44 із 51 члена міськради. Тепер документ має підписати мер.

Нагадаємо, що молодь, яка зазнає дискримінації за ознакою статі, віку, зовнішності чи раси, має на 25% вищий ризик розвитку психічних розладів. Такого висновку дійшли вчені зі Школи медицини Каліфорнійського університету. 

Читайте також: “Чому їм більше прав, ніж нам?”, або Чи буває дискримінація позитивною?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter