Дискримінація може підвищити ризик розвитку психічних порушень – дослідження

Дата: 14 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Молодь, яка зазнає дискримінації за ознакою статі, віку, зовнішності чи раси, має на 25% вищий ризик розвитку психічних розладів. Такого висновку дійшли вчені зі Школи медицини Каліфорнійського університету. 

Про це повідомляє видання Wonderzine з посиланням на CNN.

Фото з відкритих джерел

Автори проаналізували дані 1834 американців, які звітували про своє психічне здоров’я та дискримінацію з 18 років у 2007-му до 28 років у 2017-му.

Учасники відповідали на запитання про те, як часто з ними поводилися менш ввічливо або так, ніби вони не чесні, не привабливі або не повноцінні. Далі вони ділилися, чи пов’язують цей досвід зі своїм походженням, національністю, расою чи етнічністю, статтю, віком, вагою, ростом або іншою фізичною характеристикою.

З огляду на те, що 75% усіх розладів психічного здоров’я виникають у віці до 24 років, перехід до дорослого життя є вирішальним для запобігання проблем із психічним і загальним здоров’ям“, – зазначила Івонн Лей, авторка дослідження.

У результаті за десять років із дискримінацією зіткнулися 93% волонтерів. Найчастіше добровольці страждали від ейджизму. На другому місці була дискримінація за зовнішністю, а потім сексизм і расизм.

У тих учасників, які часто стикалися з дискримінацією, на 25% частіше діагностували психічний розлад. Загалом вони мали вдвічі вищий ризик розвитку серйозних психологічних розладів, ніж у людей, які рідше або зовсім не зазнавали дискримінації.

Окрім цього, боротьба з будь-яким ступенем дискримінації була пов’язана з більшим на 26% ризиком мати поганий загальний стан здоров’я. Зокрема, часта дискримінація не була сильно пов’язана з алкоголізмом, однак впливала на вживання наркотиків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter