У США сенатори виправдали людей, засуджених за чаклунство понад 370 років тому

Дата: 28 Травня 2023
A+ A- Підписатися

В американському штаті Коннектикут сенатори виправдали 12 жінок і чоловіків, засуджених понад 370 років тому за чаклунство. Одинадцятьох із них тоді стратили.

Про це пише Associated Press.

Фото: Public Domain/Wikipedia

Як зазначається, це рішення стало кульмінацією багаторічних зусиль групи під назвою CT Witch Trial Exoneration Project, що складається з любителів історії та нащадків людей, засуджених за чаклунство кілька століть тому.

У резолюції перераховуються імена девʼятьох жінок і двох чоловіків, які були страчені, а також однієї жінки, яку засудили, але не стратили.

Сенат проголосував 33 голосами за резолюцію, яка офіційно визнала “відьом” невинуватими. Один сенатор був проти. Він сказав, що неправильно і “по-дитячому” припускати, що “ми маємо право диктувати, що було правильним, а що неправильним у минулому, про яке ми не знаємо“.

Я не хочу бачити законопроєкти, які справедливо чи неправомірно намагаються намалювати Америку як погане місце з поганою історією“, – додав сенатор Роб Семпсон.

Натомість прихильники резолюції переконані, що важливо підвищити обізнаність про суди над “відьмами” в Коннектикуті, які відбулися за десятиліття до більш відомих процесів у Салемі.

Люди можуть сказати, що ми даремно витрачаємо час сьогодні вдень, можливо, ми могли б зайнятися іншими речами. Але я думаю, що це маленький крок, щоб визнати нашу історію та рухатися вперед разом, демократи, республіканці, чоловіки та жінки у світле майбутнє“, – сказав сенатор від республіканського штату Джон Кіссель.

Нагадаємо, наприкінці 2022 року парламент Каталонії офіційно помилував сотні жінок, звинувачених у відьомстві та страчених у період з XV до XVIII століття.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter