Парламент Каталонії виправдав страчених за чаклунство жінок

Дата: 28 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Парламент Каталонії офіційно помилував сотні жінок, звинувачених у відьомстві та страчених у період з XV до XVIII століття.

Про це повідомляє BBC.

Фото: Public Domain/Wikipedia

Рішення підтримали 114 депутатів, 14 виступили проти, а шестеро утрималися.

Каталонія, як переконують іспанські історики, була одним із перших регіонів у Європі, де почали так звані полювання на відьом. Він також вважається одним із регіонів, де відбувалося найбільше страт. Починаючи із XV і до XVIII століття там вбили щонайменше 700 жінок, яких звинуватили у відьомстві.  

“Тоді це називалося полюванням на відьом, тепер ми називаємо це феміцидами”, — заявила каталонська депутатка Дженн Діаз.

Торік у Шотландії парламент підтримав законопроєкт про реабілітацію засуджених і страчених за чаклунство. Потерпілих налічили 3837 осіб, більшість із яких, а саме 84%, становили жінки. 

Чаклунок у Шотландії звинувачували, наприклад, в організації штормів для потоплення кораблів, у зустрічах з дияволом, у насиланні похмілля на знайомих і перетворенні на тварин і птахів. Водночас дослідниці кажуть, що стереотипні чаклунські атрибути, які й могли стати однією з причин звинувачень за часів полювання на відьом, були притаманні жінкам, що варили пиво як альтернативу непитній воді.

Так, у котлах готували алкоголь, мітлу вішали над дверима як символ наявності свіжого пива, кішок тримали для вилову мишей, а гострі капелюхи надягали для помітності на ринку. Дослідниці вважають, що коли пивоваріння почало давати великий прибуток, то чоловіки поступово витіснили жінок з цієї галузі.

Проте й ідея шотландського уряду про реабілітацію засуджених за чаклунство не нова. Ще у 2001 році Палата представників штату Массачусетс у США визнала невинуватими учасниць та учасників так званого процесу над салемськими відьмами. Внаслідок нього стратили 19 жінок, ще одного чоловіка розчавили камінням, а від 175 до 200 людей опинилися за ґратами. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter