У США запровадили обов’язкове маркування продукції іноземних ЗМІ

Дата: 26 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

 У США зобов’язали маркувати відео- та аудіоматеріали на американському радіо та телебаченні, виготовлені на замовлення або власним коштом іноземної держави або політичних партій іноземних держав. 

Про це повідомила російська служба “Радио Свобода” з посиланням на рішення Федеральної комісії зі зв’язку Сполучених Штатів (FCC).

Джерело: pixabay.com

Нагадування в такому вигляді: “Дана програма спонсорована (або оплачена чи надана – Ред.) повністю або частково іноземною державною установою за дорученням (назва іноземної держави)” має звучати наприкінці та на початку радіо або телепередачі, не рідше ніж один раз на годину етеру. Оголошення повинно бути на екрані не менше чотирьох секунд і займати не менше чотирьох відсотків “вертикальної висоти кадру”.

Згідно з рішенням FCC, це робиться для того, щоб дати американцям чітке уявлення про те, що іноземні уряди спонсорують і оплачують програми, в яких нерідко обговорюються питання, що розколюють суспільство.

Під час обговорення вказаної директиви глава Федеральної комісії зі зв’язку Джессіка Розенворсел нагадала про те, що в Вашингтоні транслюються програми, оплачені, зокрема, китайським і російським урядами, пише “Радио Свобода”.

Так, одна з радіостанцій в Вашингтоні веде цілодобову трансляцію англомовних передач “Радіо Супутник”. А телекомпанія RT цілодобово транслює свої програми в кабельних мережах американських міст.

Обидва ЗМІ внесені в США до переліку “іноземних агентів” і раніше також мали маркувати свої матеріали.

Нинішнє рішення FCC стосується також програм, вироблених компаніями, які не включені до переліку іноземних агентів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Московському бюро “Радіо Свобода” та телеканалу “Настоящее время”, який є спільним проєктом “Свободи” і “Голосу Америки”, запропоновано покинути Росію, частину їхніх співробітників планують перевести до Києва й Праги вже в травні 2021-го.

Обидві редакції у 2017 році визнані російським Мін’юстом іноземними агентами.

Нагадаємо, що закон про іноагентів працює в Росії з 2012 року. До них прирівнюють некомерційні організації, що ведуть політичну діяльність і отримують гроші з-за кордону навіть у межах грантів або пожертвувань. З 2014 року в списку іноземних агентів опинилися десятки організацій, які займаються правозахистом, допомогою ВІЛ-інфікованим, захистом екології та соціологічними опитуваннями.

Подібний закон працює й у США. За словами правозахисників, такі ініціативи влади негативно впливають на громадянське суспільство. Міжнародна правозахисна організація Freedom House в одному зі звітів назвала практику використання законів про іноземних агентів руйнівною для демократії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter