У справі про стеження за Bihus.Info відкрили нове кримінальне провадження про перешкоджання журналістській діяльності

Дата: 14 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Правоохоронці відкрили ще одне кримінальне провадження за фактом незаконного стеження за співробітниками Bihus.Info. У новій підозрі йдеться про перешкоджання журналістській діяльності, скоєне службовою особою або за попередньою змовою.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора. 

Джерело: фейсбук-сторінка Аліси Юрченко

Нове провадження розпочали за ч. 3 ст. 171 Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає штраф від 3400 до 8500 гривень або обмеження волі до п’яти років з можливим позбавленням права обіймати певні посади до трьох років.

В Офісі генпрокурора повідомили, що під час досудового розслідування за фактами порушення приватності життя та використання спецзасобів для отримання інформації були встановлені факти, які можуть свідчити про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

“На території етнографічного комплексу здійснювався незаконний збір інформації про журналістів редакції Bihus.Info. Дані могли бути використані для подальшого впливу на них”, – йдеться в повідомленні.

Наразі правоохоронці встановлюють коло причетних до скоєння злочину.

Нагадаємо, досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо стеження за редакцією Bihus.Info здійснюватиме ДБР, а не СБУ.

Раніше відео стеження за редакцією Bihus.Info опублікували після того, як журналісти випустили розслідування про тих, хто готує медіазвіти для посадовців, зокрема Офісу президента. Виявилося, що в таких звітах майже ігнорують, наприклад, гучні скандали, пов’язані з корупцією, а критику влади приписують виключно представникам опозиційних партій.

Детальніше про тиск на журналістів, який посилився в Україні останнім часом, читайте за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter