У Словенії закон, який дозволяє укладати шлюб тільки різностатевим парам, визнали неконституційним

Дата: 09 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд Словенії постановив, що закон, який обмежує право на шлюб та всиновлення дітей тільки різностатевими парами, є неконституційним. Відповідне рішення підтримали шестеро суддів, троє були проти.

Про це повідомляє правозахисний ЛГБТ Центр “Наш світ”.

Джерело: фейсбук-сторінка правозахисного ЛГБТ Центру “Наш світ”

Тепер парламент Словенії зобов’язаний впродовж пів року ухвалити поправки до чинного законодавства, які повністю зрівняють права різно- та одностатевих сімейних пар.

Такий закон вже ухвалювався словенським парламентом у 2015 році, але його скасували за результатами всенародного референдуму, ініційованого супротивниками законопроєкту. Натомість у 2017 році в країні ухвалили закон про реєстровані цивільні партнерства для одностатевих пар з подібним до звичайного шлюбу набором партнерських прав і обов’язків.

Рішення Конституційного Суду, однак, вже не може бути скасовано таким способом, оскільки ґрунтується на чинній Конституції Словенії. Воно набирає сили відразу з моменту його офіційної публікації і буде застосовуватися як закон прямої дії, допоки Державні збори Словенії не ухвалять відповідні поправки до чинного законодавства отже, одностатеві партнери у цій країні можуть укладати між собою шлюб та спільно всиновлювати дітей вже зараз.

Словенія стала першою державою Східної Європи, в якій це стало можливим. Наступною може бути Чехія, в якій аналогічний закон вже готують до розгляду в парламенті.

Нагадаємо, що петиція на підтримку легалізації одностатевих шлюбів в Україні вже набрала 25 тисяч підписів, тепер її має розглянути президент.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter