У Славутичі можуть побудувати систему малих модульних реакторів

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У Славутичі на Київщині можуть побудувати малі модульні реактори. 

Про це розповів голова “Енергоатому” Петро Котін

Славутич

Малі модульні ядерні реактори також називають ММР або SMR.

Вони призначені для вироблення менше ніж 300 МВт електроенергії. Для порівняння звичайні реактори виробляють тисячі МВт електроенергії.

Декілька років тому “Енергоатом” підписав меморандум щодо ММР з американською компанією NuScale Power. Остання має допомагати, зокрема, з техніко-економічним обґрунтуванням, розробкою термінів проєктів та дослідженням витрат. 

Майданчиком для розбудови малих реакторів можуть обрати Славутич, зокрема, через розташування. 

Славутич – місто атомників, інфраструктура міста і Чорнобильської зони відчуження, що поруч, дають можливість для зведення та розбудови нових атомних об’єктів неподалік міста”, – каже Котін. 

Втім для того, щоб почати будівництво, в Україні треба узгодити законодавство, кажуть експерти. Так, очільник Державної інспекції ядерного регулювання у 2017–2021 роках Григорій Плачков вважає, що роботу з ММР в країні слід розпочинати зі зміни норм ліцензування. 

Оператором майбутніх малих реакторів в Україні може стати приватна компанія. 

“Наше законодавство не забороняє мати приватного оператора ядерних установок. Але, щоб стати компанією, яка має змогу оперувати ядерними установками, необхідно виконати дуже багато ліцензійних умов: від фізичного захисту об’єкта, до інфраструктури поводження з реактивними відходами і відпрацьованим ядерним паливом. Наше чинне законодавство не забороняє працювати приватному оператору ядерних установок”, – цитує слова Плачкова “Укрінформ”. 

Своєю чергою у “ДТЕК” вже декілька років розглядають використання технології малих модульних реакторів як стратегічний напрямок розвитку компанії. 

Нагадаємо, що в Україні не лишилося жодної теплової або гідроелектростанції, яку б не обстріляла Росія.

Атаки на енергетичну систему України допомагають планувати російські енергетики, адже вони знали українську енергомережу “як свою долоню”, бо до початку повномасштабного вторгнення вона була об’єднана з енергосистемами Росії та Білорусі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter