У сірій зоні на Донбасі застрягли люди, бо без додатка “Дія” їх не пропускають прикордонники

Дата: 25 Червня 2020
A+ A- Підписатися

У так званій сірій зоні між КПВВ “Новотроїцьке” та блокпостом проросійських бойовиків застрягли три десятки людей. Їх не пропускають на підконтрольну територію, адже вони не можуть встановити додаток “Дія” для самоізоляції. 

Про це повідомив депутат Муса Магомедов. 

За даними гуманітарної місії ГО “Проліска”, на дані якої посилається нардеп, люди залишили контрольовану бойовиками територію через пункт пропуску “Оленівка”, але через відсутність смартфонів, а відповідно, додатку “Дія”, вони не можуть перетнути КПВВ “Новотроїцьке”. Також люди не можуть повернутися на підконтрольну бойовикам територію.

У коментарі Громадському, помічник Краматорського прикордонного загону Ігор Заруднєв підтвердив цю інформацію та додав, що прикордонники не можуть відправити людей до обсерваторів, підготовлених владою, адже це не входить до їхньої компетенції. 

“Обсервація – це питання не до нас, це питання до поліції, а в нас чітко: є додаток – проїхав. Є постанова №480 Кабінету Міністрів, у ній написано, що посадова особа Державної прикордонної служби може відмовити в перетині лінії розмежування в разі, якщо в особи не встановлений цей додаток”, – сказав він. 

Нагадаємо, що Міністерство цифрової трансформації презентувало додаток для контролю за обсервацією та самоізоляцією українців ще у квітні. “Дія” має надсилати до 10 push-повідомлень на день, а у відповідь на них люди мають зробити своє фото з геолокацією. 

Водночас на початку червня монітори організації “Восток SOS”, які перевіряли умови в обсерваторах на Луганщині, розповіли, що більшість приміщень, відведених під обсервацію, перебувають у поганому технічному стані та не відповідають стандартам. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter