У Сінгапурі вперше за 20 років стратили жінку, засуджену за торгівлю наркотиками

Дата: 28 Липня 2023
A+ A- Підписатися

28 липня, у пʼятницю, в Сінгапурі стратили 45-річну Сарідеві Джамані. У 2018 році у жінки знайшли 30 грамів героїну, згодом її визнали винною у торгівлі наркотиками.

Про це повідомляє The Guardian.

Акція проти смертної кари. Фото: Reuters

Джамані стала першою жінкою, яку стратили в Сінгапурі за торгівлю наркотиками з 2004 року. Перед стратою засуджена жінка казала, що в неї були симптоми скасування метамфетаміну, тому вона не була здатна “правильно думати” в той період, коли її свідчення записували. Суд цю інформацію спростовує.

Як відомо, у камерах смертників у Сінгапурі перебувають близько 60 увʼязнених. Більшість із них – засуджені за злочини, повʼязані з наркотиками, оскільки держава продовжує бути абсолютно нетерпимою до цього та жорстоко карає за подібні порушення.

Згідно з законодавством країни, смертну кару застосують до всіх, кого спіймають на торгівлі понад 500 грамів канабісу або 15 грамів героїну.

Впродовж 2022 року влада Сінгапуру стратила 11 людей через справи, повʼязані з наркотиками. Тоді смертну кару відновили після дворічної паузи через пандемію.

Раніше ZMINA писала, що напередодні місцеві та міжнародні правозахисні організації закликали не страчувати жінку. Експертка з питань покарань Amnesty International Кʼяра Санджорджіо казала, що такі покарання є несумлінними. 

“Немає жодних доказів того, що смертна кара має унікальний стримувальний ефект або чинить якийсь вплив на вживання та доступність наркотиків. Тоді як країни у всьому світі відмовляються від страт та реформують політику щодо наркотиків, влада Сінгапуру не робить цього”, – зазначала вона.

Нагадаємо, що 2022 року у 20 країнах світу задокументували страту 883 людей. 90% усіх страт припадають на Іран, Саудівську Аравію і Єгипет. Так, торік стратили на 53% більше людей, ніж 2021-го, і загалом це найвищий показник за останні п’ять років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter