У Сінгапурі стратили чоловіка, підозрюваного в торгівлі канабісом. За даними активістів, він не мав доступу до адвоката

Дата: 26 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Сінгапурі стратили 46-річного Тангараджу Суппіа, якого визнали винним у співучасті за попередньою змовою з метою торгівлі канабісом. Активісти заявляють, що чоловік не мав належного доступу до адвоката та мусив самостійно захищати себе в апеляційному суді.

Про це повідомляють BBC та The Guardian.

Тангараджу Суппіа. Джерело: Transformative Justice Collective

Тангараджу Суппіа засудили до смертної кари 2018 року. Його визнали винним у співучасті за попередньою змовою в торгівлі наркотиками. Чоловік був власником номера телефону, який використовували для координації спроби контрабанди 1 кг (35 унцій) канабісу з Малайзії та Сінгапуру у 2013 році.

Активісти заявили, що його засудили на підставі слабких доказів і він отримав обмежений юридичний доступ під час судового переслідування.

Правоохоронці не спіймали чоловіка під час перевезення товару, але прокуратура заявила, що саме він відповідав за координацію, оскільки кур’єр телефонував на два номери телефону, які належали Тангараджі. Сам засуджений запевняв, що він не був тією людиною, яка спілкувалася з кур’єром. За його словами, він загубив один з телефонів, а другий номер телефону йому не належить.

Тангараджу оскаржував смертний вирок, але апеляційний суд став на бік прокуратури й визнав його винним.

Родина наполягала, що Тангараджу не причетний до торгівлі наркотиками. 

“Він морально підготувався до настання цього дня. Він дійсно відчуває, що є велика несправедливість і що його стратять за те, чого він не робив”, сказала його племінниця Субхашіні Іланго напередодні страти. 

Правозахисні активісти доводять, що чоловік не мав належного доступу до адвоката та перекладача, тож йому довелося самотужки захищати себе в апеляційному суді. Влада ж запевняє, що Тангараджу мав доступ до адвоката впродовж усього процесу, а також  що засуджений отримав справедливий вирок.

Активістка Кірстен Хан, яка закликає до реформи системи правосуддя в Сінгапурі, заявила, що за останній рік стало майже неможливим знайти адвоката, який би захищав засуджених до смертної кари в апеляційному суді. 

У Сінгапурі діють одні з найсуворіших у світі законів про боротьбу з наркотиками. Закон передбачає смертну кару за продаж наркотиків та менш суворе покарання для кур’єрів, які перевозять товар.

Минулого року в країні повісили 11 людей, усіх за звинуваченнями щодо наркотиків, зокрема чоловіка з інтелектуальними порушеннями, засудженого за торгівлю трьома столовими ложками героїну.

За словами активістів, суворі національні закони про наркотики та застосування смертної кари дедалі більше суперечать законам розвинених країн та інших країн регіону.

Нагадаємо, сусідня із Сінгапуром Малайзія скасувала обов’язкові смертні вироки раніше цього місяця, заявивши, що це не є ефективним засобом стримування злочинності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter