У січні сайт з порадами, як здатись в український полон, відвідало 4,7 млн людей з Росії: де читають найбільше?

Дата: 02 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У січні поточного року сайт проєкту “Хочу жити”, де можна отримати консультації про те, як безпечно здатись в український полон, відвідало 5,6 мільйона користувачів, 4,7 мільйона з яких з Росії. 

Про це повідомляє АрміяFM. 

Російські військовополонені працюють у таборі на Львівщині. Фото: фейсбук-сторінка Мін’юсту

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов розповів, що найбільший інтерес спостерігають серед жителів Москви, Санкт-Петербурга, Краснодарського краю, Ростовської та Нижньогородської областей Росії.

Звертаються як військові ВС РФ та члени їхніх родин, так й росіяни, яким загрожує мобілізація.

“На гарячих лініях проєкту 24/7 залучено 10 операторів. Щодня вони приймають 50–100 дзвінків та звернень в чат-бот проєкту, месенджери Telegram і WhatsApp. Що ж стосується тих російських військовослужбовців, які не користуються пропозицією проєкту “Хочу жити” – їхня доля відображається в щоденних зведеннях Генштабу ЗСУ”, – каже Юсов. 

Юсов зазначив, що за власним бажанням полонені можуть повернутись додому в результаті обміну, або просити притулок в Україні та деяких країнах ЄС.

Оскільки влада Росії намагається блокувати доступ до офіційного сайту проєкту “Хочу жити”, вся інформація про здачу в полон російською також є на сторінках проєкту в TelegramFacebookTwitterYouTube, і віднедавна на Viber каналі.

У січні поточного року на сайт проєкту “Хочу жити” завітало також 350 тисяч людей з України, переважно з тимчасово окупованих територій. Проводити примусову мобілізацію там Росія почала незадовго до повномасштабного вторгнення й, за оцінкою правозахисників, відправила на війну вже понад 100 тисяч чоловіків. Щонайменше 23 тисячі з них загинули.

Нагадаємо, що Україна гарантує російським військовим, які здадуться в полон, утримання згідно з нормами Женевських конвенцій:  триразове харчування, медична допомога та можливість зв’язуватися з родичами. 

На утримання одного російського військовополоненого Україна витрачає три тисячі гривень щомісячно, а живуть вони в одному таборі та понад пів сотні дільниць, що розташовані майже в кожному регіоні країни.

Фотографія обкладинки: GETTY IMAGES

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter