У Швеції зменшили вік для легального трансгендерного переходу з 18 до 16 років

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Шведський парламент схвалив закон, який знижує вік для здійснення легального трансгендерного переходу з 18 до 16 років. Дебати тривали шість годин, однак зрештою закон підтримали 234 депутати, 94 були проти, 21 депутат був відсутній під час голосування.

Про це повідомляє Associated Press.

Фото: The Inquirer

Раніше молоді люди віком до 18 років для початку здійснення транспереходу потребували дозволу опікуна, лікаря і Національної ради охорони здоровʼя і соціального забезпечення.

Проте тепер завдяки новому закону їм більше не доведеться проходити діагностику гендерної дисфорії і Гендерна дисфорія – дистрес, який людина відчуває через невідповідність між її гендерною ідентичністю та статтю..

Члени правоцентристської коаліції консервативного премʼєр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона розійшлися в думках з цього питання. Його власна партія і ліберали переважно підтримали закон, тоді як нечисленні “Християнські демократи” виступили проти. Також проти виступили члени ультраправої популістської партії “Шведські демократи”, які підтримують уряд у парламенті, але не є його частиною.

Серед країн, які мають подібні закони, – Данія, Норвегія, Фінляндія та Іспанія.

Минулої пʼятниці в Бундестазі схвалили подібний закон. Він спрощує процедуру зміни імені та статі в офіційних документах.

Нагадаємо, що в Англії тим часом Національна служба охорони здоровʼя Англії (NHS) заборонила призначення блокаторів статевого дозрівання дітям і підліткам з гендерною дисфорією, або гендерною невідповідністю. Таке рішення ухвалили у звʼязку з недостатньою кількістю доказів щодо безпечності або клінічної ефективності гормонів, які пригнічують статеве дозрівання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter