У Швеції перед судом постав іранський прокурор за воєнні злочини 1980-х років

Дата: 11 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У Швеції перед судом постав 60-річний заступник іранського прокурора Хамід Нурі, якого звинувачують у масових стратах та тортурах в’язнів у 1980-х роках.

Про це інформує ВВСNews.

Хамід Нурі

Повідомляється, що на момент вбивств підозрюваний працював заступником прокурора у Гохардаштській в’язниці, що неподалік Тегерану.

Його арештували, як тільки він прибув у Швецію 2019 року, і звинуватили у вбивствах та воєнних злочинах. Чоловік відкидає обвинувачення.

Шведські прокурори порушили кримінальну справу за принципом універсальної юрисдикції.

Це перший випадок в країні, коли за вбивства 1988 року близько 5 тисяч затриманих представників опозиції, пов’язаних з Іраком, хтось постає перед судом. Тоді наприкінці війни між Іраном та Іраком верховний лідер Ірану розпорядився про страти опозиціонерів.

Повідомляється, що правозахисні організації тривалий час проводили кампанії за правосуддя.

Як відомо, у червні Іран обрав президентом очільника Верховного Суду країни Ібрагіма Райсі. Минулого тижня він прийняв присягу. Політик був одним з чотирьох суддів, які засідали в таємних трибуналах, створених 1988 року, щоб “повторно судити” тисячі в’язнів за їхню політичну діяльність.

Райсі заперечував будь-яку роль у вироках, але також сказав, що вони були виправдані через фетву або релігійне рішення верховного лідера країни на той час аятоли Рухолли Хомейні.

ВВС повідомляє, що десятки іранців, ексв’язнів та родини жертв протестували на початку засідання суду у Стокгольмі.

“Протягом багатьох років режим намагався приховати звірства від очей світу, – сказав Ахмад Ебрагім, колишній в’язень у Гохардашті. – Я сподіваюся, що цей процес розкриє звірства над моїми друзями, яких вбили”.

Хаміда Нурі обвинувачують у тому, що він передавав смертні вироки, переводив в’язнів до камер для страт та збирав імена людей для кримінального переслідування.

Вирок суду очікують у квітні наступного року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter