У Шотландії одиноким жінкам можуть надати право на безплатне ЕКЗ

Дата: 18 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Шотландське управління охорони здоров’я (PHS) розглядає можливість надання безплатного екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) для одиноких жінок.

Про це повідомляє видання “The Telegraph”.

Фото: Proslav

Національна група з питань народжуваності (NFG) звернулася до PHS з проханням дослідити можливі критерії для впровадження цієї зміни, а також визначити очікуваний попит і вартість такої ініціативи.

Наразі у Шотландії право на безплатне ЕКЗ мають лише ті пари, які відповідають певним медичним і віковим критеріям, тоді як одинокі жінки змушені оплачувати процедуру самостійно.

До недавнього часу одинокі жінки в Англії могли отримати ЕКЗ тільки у випадку безпліддя, яке визначалося як неможливість завагітніти протягом двох років регулярних незахищених статевих актів або після невдалих циклів штучного запліднення. Зараз деякі медичні установи на півдні Англії самостійно встановлюють ці критерії.

Згідно з офіційними даними, у 2021 році трохи більше як 2800 одиноких жінок у Великій Британії пройшли процедуру ЕКЗ, що спонукало активістів звернутися до шотландського парламенту з петицією про зміну правил.

Професор клінічної репродуктивної науки в Університеті Единбурга, зазначив, що така зміна буде “дуже позитивним кроком” для одиноких жінок, які впевнені у своєму бажанні мати дитину Річард Андерсон.

“Це дуже свідоме рішення, яке вони приймають після тривалих роздумів та за підтримки друзів і родини. Існують докази, що вони добре справляються з цією відповідальністю, тому немає жодних реальних причин, щоб їм це забороняти”, – сказав він.

Нагадаємо, що у Великій Британії лікар-терапевт запропонував лесбійській парі з Манчестера знайти чоловіка та зайнятися з ним сексом, щоб завагітніти.

Так, у лютому минулого року 32-річна Елісса Гіллер та її 35-річна партнерка Кейлі записалися на приймання до лікаря-терапевта в медичному закладі Orient Road, щоб проконсультуватися щодо можливості вагітності та народження дитини. За словами пари, під час консультації лікар запитав у них, чи вони знають, що для вагітності потрібна чоловіча сперма, потім порадив жінкам “знайти чоловіка, з яким можна переспати”.

Зрештою, лікар запропонував парі поставити їх у трирічний список очікування на приймання до лікаря з питань безпліддя в Національній службі охорони здоровʼя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter