У Шотландії біля будинку першого міністра зʼявилися расистські графіті

Дата: 03 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У районі Броті-Феррі шотландського міста Данді, де живе перший міністр Хумза Юсаф, невідомі намалювали расистські графіті. Образливі слова нанесли на стіни та паркани будинків. Юсаф повʼязує це зі своїм пакистанським походженням і закликає до нульової толерантності щодо таких дій.

Про це пише The Independent.

Фото: Getty Images

Інцидент стався в понеділок, коли в Шотландії набув чинності новий закон про злочини на ґрунті ненависті.

“Я роблю все можливе, щоб захистити своїх дітей від расизму та ісламофобії, з якими я регулярно стикаюся. Ми маємо колективно зайняти позицію абсолютної нетерпимості до виявів ненависті. Робити це стає дедалі важче, коли біля будинку нашої родини з’являються расистські графіті, спрямовані проти мене”, – зазначив перший міністр.

Раніше прем’єр-міністр Ріші Сунак виступав серед суперечок з приводу нового закону, який ухвалив шотландський уряд для консолідації наявних законів про злочини на ґрунті ненависті та запровадження нового поняття – “розпалювання” ненависті проти різних груп людей.

Розпалювання расової ненависті вважається злочином, оскільки нове законодавство поширило цю дію на інших людей на підставі віку, інвалідності, релігії, сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Колишній міністр уряду Шотландії Еш Ріган вважає, що закон слід скасувати.

Нагадаємо, що 1 квітня британська письменниця, авторка книг про Гаррі Поттера Джоан Роулінг порушила закон про запобігання ненависті в Шотландії, вчергове опублікувавши в соцмережах трансфобний пост. Це сталося того ж дня, коли закон набув чинності.

Письменниця опублікувала розлогий пост у соцмережі Х, розкритикувавши новий закон Шотландії. Вона каже, що він “нехтує правами жінок” і нібито надає додатковий захист трансгендерним жінкам. Також Роулінг опублікувала фотографії десятьох відомих трансгендерних жінок, висміявши їхню гендерну ідентичність. Зокрема, письменниця написала про виконавчу директорку Единбурзького кризового центру зґвалтувань Мрідул Вадхву, трансгендерну модель і активістку Манро Бергдорф.

Насамкінець Роулінг зазначила, що “нетерпляче очікує” на арешт через набуття чинності нового закону про злочини на ґрунті ненависті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter