У школах не можна використовувати підручник “Захист Вітчизни”, у якому виявили фото форми окупантів – МОН

Дата: 12 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Підручник, у якому міститься фото російської військової форми, більше не можна використовувати в навчальних закладах загальної середньої освіти, оскільки строк дії грифа “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України” для цього підручника закінчився у 2023 році.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Йдеться про підручник для 10 класу “Захист Вітчизни. Рівень стандарту” (автори: І. М. Герасимів, К. О. Пашко, М. М. Фука, Ю. П. Щирба, видавництво “Астон”, 2018 рік). Відповідно до вимог Міністерства освіти і науки, заклади загальної середньої освіти не мають права використовувати підручники, у яких сплив термін дії грифа. МОН наголосило на відповідальності шкіл за дотримання цих правил.

Також в міністерстві зазначили, що у 2020 році предмет “Захист Вітчизни” перейменували на “Захист України”. Це рішення ухвалили з огляду на необхідність оновлення змісту та підходів до викладання, оскільки попередня програма вже не відповідала сучасним реаліям.

У 2023 році розпочалося масштабне оновлення змісту цього предмета. У серпні нова модельна навчальна програма “Захист України. Інтегрований курс” для учнів 10–11 класів отримала гриф від МОН.

Хоча підручники для нової програми “Захист України” ще не видані, авторський колектив та експерти підготували методичні рекомендації для кожної теми, що були додані до програми.

Міністерство зазначило, що ці методичні матеріали враховують поточні воєнні реалії та потреби молоді, включаючи навички самозахисту, тактичну медицину, управління дронами та основи інформаційної війни. Навчання за цією програмою буде проводитися у спеціально обладнаних навчальних осередках у громадах, для облаштування яких уряд виділив субвенцію на суму 1,64 мільярда гривень.

Нагадаємо, що раніше Тетяна, мати десятикласника Олександра, розповіла журналістам 5 каналу, що нещодавно її син отримав підручники на новий навчальний рік. Один з них був призначений для предмета “Захист Вітчизни”. Під час перегляду підручника Олександр разом із другом виявив зображення начебто українських військових у російській формі.

Вона зазначила, що, хоча, на перший погляд, це могло здаватися звичайним камуфляжем, підлітки знали, що таке російський камуфляж і чим він відрізняється від українського, тому одразу помітили цю помилку.

Зображення, яке використали в підручнику, можна знайти в інтернеті. Оригінал фотографії скеровує на російські сайти, які описують вороже екіпірування “Ратнік” та автомат АК.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter