У Севастополі після обшуків затримали двох вірян “Свідків Єгови”

Дата: 26 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У Севастополі 24 серпня окупаційні силовики обшукали будинки представників релігійної організації “Свідки Єгови”.

Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на Європейську асоціацію “Свідків Єгови”.

Ілюстраційне фото

Згідно з повідомленням, після обшуків були затримані 53-річний Віктор Кудінов та 51-річний Сергій Жигалов, проти них порушено кримінальну справу.

Вірян звинуватили в організації діяльності “забороненої організації” (ч. 1. ст. 282.2 КК РФ), їх помістили в ізолятор тимчасового тримання. Очікується, що 26 серпня незаконний “суд” в тимчасово окупованому Криму обере для них запобіжний захід.

Раніше подружжя Жигалових було свідками у справі проти Віктора Сташевського, якого окупаційна влада засудила до 6,5 року позбавлення волі.

Також 24 серпня обшук провели ще в одного подружжя. У них вилучили всі електронні пристрої та відвезли на допит до незаконного “Управління ФСБ Республіки Крим”. Їхні імена Європейська асоціація “Свідків Єгови” не називає.

Наразі офіційних повідомлень від російських силовиків немає.

Нагадаємо, 20 квітня 2017 року Верховний суд РФ визнав “Свідків Єгови” екстремістською організацією та заборонив її діяльність на території РФ. 16 серпня 2017 року міністерство юстиції РФ долучило кримські осередки “Свідків Єгови” до списку екстремістських організацій. 2018 року окупаційна влада на півострові розпочала переслідування вірян “Свідків Єгови”, порушуючи кримінальні справи. 

У червні 2022 року Європейський суд з прав людини визнав незаконними заборону в РФ релігійної організації “Свідки Єгови” та переслідування вірян, які до неї належать. 

За даними Кримської правозахисної групи (КПГ), на кінець 2021 року в тимчасово окупованому Криму за звинуваченням у причетності до релігійної організації “Свідки Єгови” окупаційна влада позбавила волі п’ятьох осіб – це Віктор СташевськийІгор ШмідтСергій ФілатовСергій ЛюлінАртем Герасимов. Ще дев’ятеро обмежено в пересуванні: сім – під домашнім арештом, двоє – під підпискою про невиїзд.

За даними кримських правозахисників, у квітні 2022 року незаконні формування, що називають себе “Армянським міським судом” і “Ялтинським міським судом” розпочали судові процеси за “організацію та фінансування екстремістської діяльності” проти прихильників “Свідків Єгови” — Тараса Кузьо, Дар’ї Кузьо, Петра Жильцова, Сергія Люліна, Тадевоса Манукяна, Олександра Дубовенка й Олександра Литвинюка.

Подружжя Кузьо, Сергія Люліна, Петра Жильцова й Тадевоса Манукяна звинувачують у фінансуванні екстремістської організації за ст. 282.3 КК РФ. Олександра Дубовенка й Олександра Литвинюка звинувачують за ч. 1 ст. 282.2 КК РФ (організація екстремістської діяльності) у тому, що вони “використали програмне забезпечення для здійснення відеоконференцзв’язку Zoom для залучення нових членів
організації”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter