У серпні в Україні зафіксували вже 26 тисяч хворих на COVID-19: що відомо про штам FLiRT?

Дата: 21 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Впродовж останніх трьох місяців в Україні продовжує зростати кількість хворих на новий штам коронавірусу FLiRT. Зокрема, протягом першої половини серпня медики зареєстрували 26 тисяч випадків інфікування.

Про це під час національного телемарафону розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Фото: Gleb Garanich / REUTERS

Згідно з його даними, у червні в країні виявили 2300 нових випадків захворювання, у липні – 11,5 тисячі, а за перші два тижні серпня – вже 26 тисяч. Водночас у лікарнях продовжують перебувати на лікуванні до 2,5 тисячі пацієнтів, і понад 80% з них – це люди віком від 60 років, які не пройшли вакцинацію.

Кузін також підкреслив, що вакциновані люди переносять захворювання значно легше. За словами лікаря, штам FLiRT відрізняється швидшим переданням, що й призводить до зростання кількості випадків.

Так, FLiRT є новим підвидом уже відомого штаму Omicron. Завдяки певним мутаціям у білку-шипі цей вірус краще зв’язується з клітинами організму і може уникати імунної відповіді. Це означає, що FLiRT здатний швидше атакувати ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть ті, хто раніше був вакцинований. Однак імунітет, набутий після вакцинації, знижує ризик ускладнень під час хвороби.

ВООЗ поки не дає остаточної оцінки небезпеки штаму FLiRT, але підкреслює важливість моніторингу на рівні кожної країни.

Наукові дослідження підтверджують, що наявні вакцини, включно з бустерними дозами, залишаються ефективними в захисті від важких форм COVID-19, хоча вони не можуть повністю запобігти зараженню новим варіантом.

Вакцинуватися можна в пунктах щеплення або амбулаторіях за попереднім записом у сімейного лікаря. Для дорослих і дітей використовуються омікрон-специфічні вакцини від виробника Pfizer.

Детальну інформацію про найближчий пункт вакцинації, його адресу та графік роботи можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером: 0 800 60 20 19.

Нагадаємо, що після початку широкомасштабних бойових дій робота центрів масової вакцинації, які розташовувалися в торговельно-розважальних центрах та інших місцях, пристосованих для масових щеплень, була припинена через міркування безпеки. Проте мережа пунктів вакцинації, які функціонують в амбулаторіях, лікарнях та центрах первинної медико-санітарної допомоги, залишається активною.

На початку серпня МОЗ затвердило нові рекомендації щодо щеплень проти СОVID-19. Схеми вакцинації для населення спрощуються: для більшості людей досить зробити одне щеплення проти СОVID-19. Для людей, які входять до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачено введення більшої кількості доз – тобто повторна вакцинація через 6–12 місяців.

Також для лікарів і пацієнтів змінюється визначення етапів вакцинації. Одне щеплення (або два щеплення для окремих груп) – це первинна вакцинація. Всі наступні щеплення – ревакцинація проти COVID-19.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter