У селі Правдине виявили нове масове поховання людей: серед загиблих – дівчинка підліткового віку

Дата: 30 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У селищі Правдине на Херсонщині виявили нове поховання людей, яких вбили російські окупанти. Серед загиблих – дівчинка-підліток та охоронці, які до вторгнення працювали на одному із сільськогосподарських підприємств. Їхні прізвища не називають.

Про це пише видання “The New York Times”.

Фото: The New York Times

Місцеві жителі розповіли іноземним журналістам, що семеро охоронців проживали в окремому будинку. Один із них – чоловік, на імʼя Влад, зав’язав стосунки з місцевою дівчинкою-підлітком, до якої жорстоко ставився вітчим.

Під час окупації Правдиного вітчим дівчинки почав співпрацювати з росіянами і, за словами жителів села, вигадав історію про те, що Влад та інші охоронці шпигують за росіянами.

У квітні Анатолій Сікоза, який живе поруч, почув вибух у тому будинку. Коли він прибіг, то побачив, що будівлю зруйновано, а під уламками були тіла шістьох охоронців і дівчинки-підлітка. За його словами, у деяких із них були зв’язані руки та зав’язані очі, а дівчинка виглядала так, ніби її задушили.

Місцеві не одразу змогли поховати вбитих росіянами людей. За словами Сікози, окупанти дозволили йому поховати охоронців через пʼять тижнів після їхньої загибелі. Дівчинку поховали окремо.

При цьому тіло сьомого охоронця Сікоза не знайшов. 

Фото: The New York Times

Про схожий випадок ZMINA писала, коли, окрім тіл шістьох чоловіків та дівчинки, виявили ще кілька десятків поховань, де знаходилося по 2–3 людини. Також є могили, де виявляли розстріляні родини – чоловіків та дружин. 

Нагадаємо, що на деокупованих територіях Миколаївщини та Херсонщини правоохоронці перевірили 50 локацій імовірних поховань, пошуковці вже виявили тіла близько 200 загиблих.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter