У Саудівській Аравії чоловік отримав смертний вирок за пости у соцмережі

Дата: 31 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Саудівській Аравії за критику уряду засудили до страти 54-річного Мохаммеда аль Гамді. Чоловік у соціальній мережі X (твіттер) засудив корупцію та порушення прав людини в країні.

Про це повідомляє CBS News.

Мохаммед аль Гамді. Джерело: hrw.org

Як повідомляється, чоловіка звинуватили у змові проти керівництва країни, підриві державних інститутів і підтримці терористичної ідеології.

Вирок виніс у липні Спеціалізований кримінальний суд, секретна установа, створена у 2008 році для розгляду справ про тероризм, яка має історію несправедливих судових процесів, що призводили до смертних вироків.

Центр з прав людини Перської затоки звернув увагу на те, що Мохаммед аль Гамді мав лише девʼять підписників у соцмережі.

Саудівські суди посилюють репресії та публічно оприлюднюють свої порожні обіцянки реформ“, сказала Ліна аль-Хатлул, керівник відділу моніторингу та комунікацій правозахисної групи ALQST. “Як світ може повірити, що країна реформується, якщо громадянинові збираються відрубати голову за твіти в анонімному акаунті, у якого менш як 10 підписників?”

Брат Мохаммеда, активіст Саїд аль Гамді, який мешкає за межами Саудівської Аравії, зазначив, що цю справу завели після невдалої спроби повернути його до країни.

Нагадаємо, на початку червня поточного року у Саудівській Аравії 29-річну художницю Манахель аль-Отайбі затримали за пости у твіттері й снепчаті, у яких вона підтримувала впровадження соціальних реформ на користь жінок. Її затримали ще в листопаді 2022 року. Активістка досі залишається під вартою, попри те, що її не засудили. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter