До санкційного списку РНБО потрапили іноземці, які воювали за Україну

Дата: 17 Червня 2021
A+ A- Підписатися

До санкційного списку Ради національної безпеки та оборони від 14 травня занесли щонайменше сім колишніх військовослужбовців, які захищали державний суверенітет України та воювали проти держави-агресора. Це громадяни РФ, шість чеченців і один дагестанець, бійці трьох батальйонів – імені Шейха Мансура, імені Джохара Дудаєва та “Крим”. 

Про це розповів директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров під час пресконференції в Києві, повідомляє ZMINA.

Засідання РНБО в березні поточного року. Фото: Офіс президента

Згідно з травневим рішенням РНБО, санкції запроваджено загалом проти 674 осіб, більша частина яких, за офіційною версією, є “злодіями в законі” та “кримінальними авторитетами”. Людей, які потрапили до санкційних списків, мають вислати з країни. Крім того, більшість осіб у списку – вихідці з Кавказу чи Закавказзя.

Як розповів Євген Захаров, у правозахисників є сумніви щодо достовірності кількості так званих злодіїв у законі та кримінальних авторитетів: на його думку, щонайменше 450 осіб із санкційного списку безпідставно зарахували до цих категорій.

У санкційному списку, за інформацією правозахисників, також чимало людей, які не скоювали злочинів і адміністративних правопорушень, а багато іноземців, щодо яких застосовано санкції, мають родини в Україні, їхні дружини та діти є громадянами України, але їх примушують покинути країну.

Таке рішення, на переконання правозахисників, підриває фундаментальні принципи права, грубо порушує Конституцію і міжнародні угоди, ратифіковані Україною, становить серйозні загрози правам людини і основоположним свободам, а також має ознаки узурпації влади в державі.

Директор благодійного фонду “Людина і право” Борис Захаров. Фото: ZMINA

“Такі дії держави щодо своїх захисників є просто аморальними! Куди можуть поїхати громадяни РФ, які захищали Україну від агресора зі зброєю в руках? До Росії вони, вочевидь, повернутися не можуть: їх там очікують катування і смерть, а виїхати до іншої країни й одержати там притулок з отриманим за рішенням РНБО статусом вони не зможуть”, – заявив Євген Захаров.

Голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик нагадала, що санкції – це тимчасовий стримувальний засіб, який вводиться різними країнами проти іноземних громадян та компаній. За її словами, багато рішень РНБО не відповідають українському закону про санкції, зокрема санкції запроваджено проти низки українських громадян і компаній, щодо яких немає доказів стосовно сприяння терористичній діяльності (як це було, наприклад, у випадку із санкціями проти “контрабандистів” і “злодіїв у законі”).

За словами правозахисниці, якщо є якісь підозри, влада має за допомогою правових механізмів – правоохоронних органів та суду – відкривати кримінальні провадження проти цих осіб і розслідувати справи, а не використовувати санкційні механізми. 

Голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик. Фото: ZMINA

“Натомість влада намагається використовувати санкції з порушенням українського законодавства, з ризиком, що ці рішення згодом будуть оскаржені в судах, а ми як громадяни за це заплатимо. Це набагато простіше, ніж реформувати правоохоронну, судову систему”, – додала Печончик.

“Рішення РНБО, введені за указом президента, неконституційні, тому що вони, по суті, підміняють суд, і це є узурпацією влади. Це порушує, зокрема, право на справедливий суд, яке закріплено в шостій статті Європейської конвенції з прав людини, а також право на повагу до сімейного життя та презумпцію невинуватості, – сказав директор благодійного фонду “Людина і право” Борис Захаров.

Серед людей, які, на думку Захарова, випадково потрапили до списку за етнічною ознакою, є чеченець Ваха Ісаєв, архітектор-підприємець, який живе в Україні понад 20 років. 

Присутній на пресконференції Ісаєв розповів, що до нього застосували санкції через сфабриковане правоохоронними органами досьє, хоча справедливих підстав для цього немає. Він звертався до влади з вимогою переглянути це неправомірне рішення, але поки що результату нема: відповідні судові засідання не відбуваються або спеціально затягуються. Наразі, згідно з рішенням РНБО, він має покинути країну. Ваха Ісаєв заявив, що збирається звертатися до Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, що, на думку правозахисників, застосування санкцій до громадян України, які мешкають на підконтрольній українському уряду території, підривають фундаментальні принципи права, грубо порушують Конституцію і міжнародні угоди, ратифіковані Україною, становлять серйозні загрози правам і свободам людини, а також мають ознаки узурпації влади в державі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter