Останні санкції РНБО проти громадян України мають ознаки узурпації влади – правозахисники

Дата: 07 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Застосування санкцій до громадян України, які мешкають на підконтрольній українському уряду території, підривають фундаментальні принципи права, грубо порушують Конституцію і міжнародні угоди, ратифіковані Україною, несуть серйозні загрози правам і свободам людини, а також мають ознаки узурпації влади в державі. 

Про це йдеться у заяві, яку підписали керівники Харківської правозахисної групи, Центру громадянських свобод,  Регіонального центру прав людини, Української Гельсінської спілки з прав людини та Українського інституту з прав людини.

Фото: Офіс президента

За два місяці, як нагадують правозахисники, ухвалено п’ять рішень РНБО щодо застосування санкцій проти громадян України. Останнє таке рішення ухвалили 2 квітня щодо низки фізичних і юридичних осіб, яких у Офісі президента назвали “топ-десяткою української контрабанди”. Однак інформації щодо вироків суду, які набули законної сили, чи інших рішень щодо фігурантів санкційних списків досі немає. 

“Санкції є міжнародно-правовим механізмом політичного характеру, який застосовує одна держава проти іншої держави, її фізичних та юридичних осіб, оскільки іншого способу боротьби з їхнім ворожим впливом просто немає. Застосування санкцій до власних громадян можливо лише за умови, якщо вони мешкають закордоном або переховуються на тимчасово окупованих територіях України і держава вичерпала механізми притягнення їх до відповідальності. Дії президента Зеленського – це не санкції у їх міжнародно-правовому розумінні, а директивне управління державою”, – наголошують підписанти заяви. 

Дії президента правозахисники називають незаконними та свавільними, адже вони створюють ситуацію, за якої громадян суттєво обмежують в правах без будь-якого пояснення та обґрунтування. На їхню думку, в подальшому такі дії можуть прирівняти до «кримінального обвинувачення» за змістом Європейської Конвенції з прав людини та основоположних свобод. 

Фото: Офіс президента

В ситуації застосування таких заходів, продовжують правозахисники, держава має забезпечити дотримання низки гарантій, зокрема ніякого покарання без закону, право на справедливий судовий розгляд судом, дотримання принципу презумпції невинуватості, право бути негайно і детально проінформованим про характер і причини обвинувачення, право на ефективний засіб правового захисту тощо. Проте, в ситуації із санкціями жодної з цих гарантій не дотримались.

“Держава буде змушена виплачувати за рахунок коштів платників податків компенсацію особам, щодо яких було застосовано санкції, а при піднятті на міжнародному рівні питання про застосування санкцій іноземними країнами, над Україною постійно висітиме тавро зловживання санкційними інструментами. Використання санкцій замість справедливого судового процесу означатиме руйнування демократичних засад нашого суспільства”, – прогнозують правозахисники. 

Нагадаємо, що вперше у цьому році засідання РНБО, під час якого президент Зеленський увів у дію санкції щодо бізнесмена Тараса Козака та фактично заблокував на п’ять років телеканали ZIK, “112 Україна” та NewsOne, відбулось 2 лютого. Тоді думки щодо застосування санкцій серед експертів у сфері прав людини розділились. 

Одні наголошували, що санкції не можна вводити проти громадян, які не мають офіційних обвинувачень у терористичній діяльності. Проте інші заперечували їм та стверджували, що санкції ввели цілком законно і їх практично неможливо буде оскаржити в суді, адже держава не повинна взагалі доводити їхню обґрунтованість. 

ZMINA тоді забрали основні думки експертів щодо цього та розповіла, чи можна вважати блокування медіа у цьому випадку наступом на свободу слова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter