У Росії збираються судити українського військового за “розстріл цивільного” на Донеччині

Дата: 22 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Російські слідчі органи передали до суду справу українського морського піхотинця Антона Чередника, який нібито розстріляв мирного мешканця в селі під Маріуполем за те, що той не зміг правильно вимовити “паляниця”.

Про це повідомляє російське пропагандистське видання ТАСС. 

Скриншот відео

Чередника звинувачують за чотирма статтями кримінального кодексу РФ: насильницьке захоплення влади, жорстоке поводження з цивільним населенням, застосування в збройному конфлікті заборонених засобів і методів, вбивство та проходження навчання для ведення здійснення терористичної діяльності. 

За даними російських слідчих, 27 березня він з іншими українськими військовими патрулював вулиці в селищі Мирне та побачив двох цивільних чоловіків. 

Слідчі вважають, що саме Чередник наказав чоловікам лягти на землю, перевірив їхні документи та вимагав вимовити слово “паляниця”. Коли ж один з цивільних не зміг це зробити правильно, Чередник нібито його розстріляв.

Свідчення щодо українського військового нібито давав другий чоловік, який зміг утекти. Пропагандистські російські медіа також розповсюджують відеозапис допиту українського морпіха, де він буцімто визнає свою провину. Однак відео, що є у відкритому доступі, не повне, частина його відповідей вирізана, а за час повномасштабного вторгнення було чимало випадків, коли росіяни примушували полонених оббріхувати себе на відео. 

Максимальне покарання за інкримінованими Череднику статтями – 20 років ув’язнення.

Справу українського морпіха розглядатиме в загальному порядку Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону. Дату судового розгляду ще не встановили.

Нагадаємо, в Україні зареєстрували вже понад 70 тисяч злочинів агресії та воєнних злочинів, що вчиняли росіяни. Більшість із них – це справи за порушення законів та звичаїв війни. Крім того, 25 російських військових уже отримали вироки за воєнні злочини в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter