У Росії затримали студента з Макіївки та звинувачують у держзраді

Дата: 12 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Співробітники ФСБ Росії затримали у Ростовській області мешканця окупованої Макіївки, який вчився в одному з московських вишів. Росіяни звинувачують його у шпигунстві на користь українських Збройних сил, однак офіційно підозрюють у державній зраді.

Про це повідомляють пропагандистські російські медіа з посиланням на пресслужбу ФСБ.

Імені та прізвища затриманого росіяни не повідомляють. За словами силовиків, хлопець сам вийшов на зв’язок з українськими спецслужбами та почав шпигувати на їхню користь. Буцімто у січні та лютому 2024 року затриманий передав українській стороні інформацію, яку використали для пошкодження одного з критичних об’єктів російської військової інфраструктури.

Пропагандистські медіа також зазначають, що під час затримання у хлопця вилучили “засіб зв’язку”, через який він підтримував контракт з українськими спецслужбовцями.

Затриманому інкримінують статтю 275 Кримінального кодексу РФ – державна зрада. Це свідчить про те, що Росія його вважає своїм громадянином. 

Як відомо, це одна з нових тактик російської влади – судити мешканців окупованих територій, як громадян РФ. Це дозволяє застосовувати до цих людей більш суворі статті. Так, за російським законодавством, передача інформації ворогу іноземцем – це шпигунство, за яке можуть засудити до 20 років ув’язнення. Натомість такі дії громадянина країни кваліфікують, як державну зраду. За цією нормою людину можуть засудити до довічного терміну. 

Крім того, судові процеси над власними громадянами закрити та приховати простіше, ніж над іноземцями. Це, зокрема, дозволяє РФ приховувати масштаби репресій проти мешканців окупованих територій.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter