У Росії за “тероризм” засудили 52-річного кримського кухаря Яшара Шихаметова до 11 років в’язниці

Дата: 09 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону 9 вересня оголосив вирок кримському татарину із Севастополя Яшару Шихаметову, який понад півтора року перебував під вартою в СІЗО. Суддя Олексій Магомадов засудив бранця Кремля на 11 років у колонії суворого режиму з першими чотирма роками у в’язниці.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Яшар Шихаметов

Суд задовольнив прохання прокурора Сергія Айдінова, який 14 серпня 2022 року просив суд ув’язнити політв’язня на 11 років у колонії суворого режиму з першими чотирма роками у в’язниці.

Під час судового засідання 8 вересня Яшар Шихаметов поскаржився на погане самопочуття. Коли суддя запропонував йому виступити у дебатах, політв’язень наполягав на необхідності перерви. Утім, у задоволенні клопотання той відмовив

Суддя Олексій Магомадов розцінив неможливість взяти участь у дебатах Шихаметовим як добровільну відмову від надання свідчень, попри те, що підсудний підготував для свого виступу 21 сторінку тексту. Магомадов також відмовив адвокату Олексію Ладіну у перенесенні слухання.

“Кримська солідарність” вказує, що у цій кримінальній справі відсутні будь-які докази, що свідчать про спробу повалення конституційного ладу Російської Федерації та захоплення влади. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми. Це є єдиним доказом слідства поряд зі свідченнями таємних свідків, які неможливо перевірити.

Нагадаємо, 17 лютого в Криму відбулися масові обшуки в Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Совєтському районі Криму. Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Азамат ЕюповЯшар ШихаметовЕрнест Ібрагімов і Олег Федоров були доставлені в управління ФСБ Росії в Криму після проведення слідчих заходів за місцем проживання в їхніх будинках.

ФСБ заявила рідним, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК Росії через причетність до діяльності релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”, легальної в Україні, але забороненої в Росії та тимчасово окупованому Криму.

До арешту 52-річний Яшар Шихаметов працював кухарем у кафе.

Верховний суд РФ визнав ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” терористичною 14 лютого 2003 року у закритому судовому засіданні. Правозахисники вважають, що це рішення винесене необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки у закритому процесі брала участь лише сторона звинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. 

За міжнародним правом Росії як країні-окупанту заборонено використовувати на тимчасово окупованій території України своє кримінальне законодавство. В Україні, зокрема в Автономній Республіці Крим, немає законодавчих обмежень щодо релігійної партії “Хізб ут-Тахрір”.  

На думку правозахисників, членів організації переслідують не за підготовку державного перевороту та тероризм, а за публічні акції прихильників партії проти політичних репресій у Криму, системну критику окупаційної влади та за масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на події 2014 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter