У Росії за “держзраду” судитимуть п’ятьох жителів окупованого Криму: один з них скаржився на тортури

Дата: 21 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону (РФ) розглядатиме справу про “державну зраду” та нібито співпрацю зі спецслужбами України, за якою проходять п’ятеро жителів окупованого Криму: Кирило Баранник, Ігор Зорін, Ольга Кравчук, Олена та Сергій Войнаровські.

Про це пише “Кавказ.Реалії”.

Офіційно про обставини справи нічого не відомо, але з судової картки випливає, що 17 квітня справу передали на розгляд федеральному судді Валерію Опанасенку. Дата першого судового слухання поки що не призначена.

Нагадаємо, що майстра спорту зі спортивного орієнтування Баранника затримали 30 травня 2023 року на набережній Салгіра в Сімферополі. Чоловіку надягли на голову мішок, відвезли в управління ФСБ РФ. Його звинуватили у підриві залізничних колій 23 лютого 2023 року у селі Поштове Бахчисарайського району.

“Під час допиту, попри визнання моєї провини, до мене застосовувалися тортури, а саме: посадивши на стілець, мені зв’язали руки й ноги скотчем, прикріпили електричні дроти до пальців рук… Під час тортур на моїй голові завжди була маска, тортури струмом тривали близько години”, – згодом розповів сам Баранник.

Однак після визнання провини співробітники ФСБ продовжили тортури, звинувачуючи Баранника в ще одній диверсії — підриві залізниці біля села Чистеньке Сімферопольського району 18 травня.

Сімферополець заявив ще про два випадки тортур електричним струмом: у ніч з 5-го на 6 червня та з 9-го на 10 червня. Катування тривали по шість годин.

Крім того, під час тортур Бараннику погрожували зґвалтуванням, вбивством нібито при спробі втечі й обіцяли вбити його матір.

Ігоря Зоріна та Сергія Войнаровського затримали у травні минулого року. За версією російських силовиків, останній нібито передав Головному управлінню розвідки Міноборони України запис із відеореєстратора своєї машини, яку спеціально залишив у вказаному місці. Окупанти стверджують, що ці дані використовувалися для підготовки замаху на російського голову Криму Сергія Аксьонова та вибуху на об’єкті транспортної інфраструктури. Під час обшуку у будинку Войнаровського російські силовики нібито знайшли елементи для виготовлення саморобного вибухового пристрою.

Про жительку Севастополя Ольгу Кравчук відомо, що в лютому минулого року її притягнули до адміністративної відповідальності за “дискредитацію” російської армії. Жінка розмістила у соцмережах пост зі звинуваченням російських військових у руйнуванні житлового будинку у Дніпрі. На якій підставі її зробили фігуранткою кримінальної справи про держзраду, невідомо.

Також нічого не відомо про Олену Войнаровську.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що кримського політв’язня Олега Приходька, якого засудили до 9,5 року позбавлення волі, утримують у ШІЗО: співробітники колонії відкрито кажуть йому, що не випустять звідти, доки він не помре.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter