У Росії та ОРДЛО незаконно утримуються 444 українські політв’язні – Денісова

Дата: 29 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії та на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей незаконно утримуються 444 політв’язні та заручники.

Про це у телеграмі написала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Фото з відкритих джерел

Вітаю ухвалення Верховною Радою України Закону України “Про соціальний і правовий статус осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей” (№6104), який передбачає створення реєстру політв’язнів. Нарешті правовий статус 444 політв’язнів та заручників врегульовано. Закон визначає підстави та процедури встановлення зазначеного факту, а також передбачає низку соціальних гарантій “, – поінформувала Денісова.

Також Уповноважений ВРУ з прав людини повідомила, що з цих незаконно утримуваних 444 осіб, РФ наразі за політично-релігійними вмотивованими звинуваченнями переслідує 130 українців, з яких 121 перебуває в ув’язненні (15 – в тимчасово окупованому Криму, 106 – на території РФ) та дев’ять осіб позбавлені права на свободу пересування. 76 осіб уже засуджено на тривалі терміни, решта – 45 осіб перебувають під судом і слідством.

За кожним прізвищем у списку – людина зі своєю історією. Наш обов’язок – повернути на Батьківщину кожного з них“, – зазначила Денісова.

За даними омбудсманки, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей у незаконному полоні перебуває 314 українців, з них 33 – жінки та 44 – військовослужбовці. Серед цих ув’язнених – багатодітні батьки, люди з тяжкими захворюваннями, громадські журналісти та правозахисники, зазначила вона.

Нагадаємо, 26 січня поточного року, Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей”. 

Ухвалений закон серед іншого передбачає створення спеціальної комісії, члени якої мають право подавати запити для отримання, перевірки або уточнення інформації, потрібної для встановлення факту позбавлення свободи внаслідок агресії проти України.

Отже, позбавленими свободи можуть вважати: 

  • військових, які потрапили в полон;
  • цивільних заручників;
  • ув’язнених з політичних причин.

Окрім цього, закон передбачає порядок виплати грошової допомоги бранцям та їхнім родичам 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter