У Росії судять дев’ятьох викрадених херсонців за нібито замах на вбивство окупаційних посадовців Херсонщини

Дата: 16 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону судять дев’ятьох викрадених у 2022 році херсонців, яким закидають участь у “терористичній групі” та “замаху на вбивство” керівництва окупаційної адміністрації Херсонщини. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на пропагандистські медіа, які опублікували репортаж із зали суду.

Незаконно увʼязнені херсонці у залі російського суду, фото російські медіа

Мова йде про справу Костянтина Резніка, Сергія Кабакова, Юрія Тавожнянського, Олега Богданова, Сергія Офіцерова, Дениса Лялька, Сергія Гейдта, Юрія Кайова і Сергія Ковальського. Їх обвинувачують у замаху на керівників окупаційної адміністрації області Херсонщини, а саме Володимира Сальдо, Віталія Булюка, Ігоря Семенчева та згодом ліквідованих Олексія Ковальова і Кирила Стремоусова. Херсонці свою вину не визнають і скаржаться на тортури у підвалі. 

Ковальський і Лялько заявили в суді, що є українськими військовослужбовцями, а отже, вони – комбатанти, тож з них повинні зняти всі “обвинувачення”. Російський суд не взяв їхні слова до уваги. 

 Справу херсонців розглядають у російському суді з січня 2024 року. Їм загрожує довічне ув’язнення. 

Як повідомляють із зали суду пропагандистські медіа, вже виступив свідок у цій справі. Ним є колаборант і рідний брат екснардепа Олексія КовальоваЮрій Ковальов.  Він стверджує, що водний мотоцикл його брата, на якому він добирався з лівого берега на роботу в Херсон після руйнування Антонівського мосту – замінували Костянтин Резнік і Юрій Кайов. Вони начебто працювали у Ковальова і знали, де його гараж. 

Варто додати, що Кайова та Резніка на момент “замінування” водного мотоцикла, окупанти вже ув’язнили. Крім того, влітку 2022 року, через численні блокпости росіян і проблеми із транспортним сполученням між правим і лівим берегом Херсонщини Кайов вже не міг дістатися гаража фізично. 

Резнік стверджує, що у нього з Юрієм Ковальовим постійно виникали конфліктні ситуації через гроші за виконані роботи. Саме це і стало, на його думку, причиною ув’язнення. 

Нагадаємо, що на окупованих з лютого 2022 року територіях України російські війська та спецслужби розгорнули безпрецедентну систему для виявлення та ізоляції всіх цивільних, підозрюваних у відкритому чи прихованому протистоянні російському вторгненню. Їх навмисно піддають насильницьким зникненням, свавільним затриманням, позасудовим вбивствам, катуванням та іншим видам жорстокого поводження тощо. 




Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter