У Росії суд заочно засудив речника компанії Meta до шести років увʼязнення за “виправдання тероризму”

Дата: 22 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії Другий західний окружний військовий суд заочно засудив речника компанії Meta Енді Стоуна до шести років колонії загального режиму в справі про “виправдання тероризму”.

Про це пише Укрінформ із посиланням на російське видання “Настоящее время”.

Фото з LinkedIn Енді Стоуна

Так, ще 11 березня 2022 року слідком порушив проти Meta кримінальну справу за статтею про сприяння тероризму через рішення компанії не блокувати українських користувачів за пости, які закликають до “смерті російських загарбників”. Саме Стоун як прессекретар компанії оголосив про це рішення.

У листопаді 2023 року МВС РФ оголосило Стоуна у федеральний та міжнародний розшук за статтею про сприяння тероризму. Стоун ніколи не бував у Росії і не говорить російською. Також минулого року слідчий комітет РФ звинуватив Стоуна в сприянні терористичній діяльності з використанням свого службового становища. Максимальне покарання за цією статтею – довічне позбавлення волі.

У лютому 2024 року Басманний районний суд Москви заочно заарештував Стоуна на два місяці. Тоді ж Росфінмоніторинг вніс його до списку “екстремістів та терористів”.

Тож Стоуну закидали обвинувачення за трьома статтями Кримінального кодексу РФ: “сприяння терористичній діяльності”, “публічні заклики до ведення терористичної діяльності” й “публічне виправдання тероризму чи пропаганда тероризму, публічні заклики до ведення екстремістської діяльності”. Проте, ухвалюючи вирок, покарання йому призначили лише за останньою статтею.

Російське держобвинувачення просило призначити Стоуну сім років колонії суворого режиму.

Нагадаємо, що активістку, експертку Інституту масової інформації Ірину Земляну федеральна служба Росії з фінансового моніторингу внесла до списку “терористів та екстремістів”, оскільки їй закидають облиття фарбою російського посла. 

Земляна уточнила, що з травня 2022 року не бере участі в жодних публічних акціях і не веде публічної діяльності. Тож, можливо, росіяни стежать за її непублічною діяльністю, припустила вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter