У Росії розширили повноваження Генпрокуратури блокувати сайти поза рішенням суду

Дата: 24 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Держдума Росії ухвалила в третьому читанні законопроєкт про позасудове блокування сайтів за неправдиві повідомлення про акти тероризму або які продають підробні документи – дипломи про вищу освіту, військові квитки, права водія, сертифікати про вакцинацію.

Про це повідомляє Російська служба “Радіо Свобода”.

У разі підпису документа російським президентом Володимиром Путіним Роскомнадзор блокуватиме сайти за поданням Генеральної прокуратури.

З ініціативи генпрокурора або його заступників аналогічний захід може застосовуватися до сайтів з інформацією, яка містить виправдання екстремізму. Також документ включає положення про блокування інформації із закликами до масових заворушень.

Нагадаємо, у липні Володимир Путін підписав закон про позасудове видалення інформації і блокування інтернет-ресурсів, де ганьбиться честь і гідність. Згідно з документом, недостовірна або зневажлива до честі та гідності інформація має бути видалена з мережі протягом 15 днів після заяви громадянина до прокуратури та перевірки його відомством. Якщо прокуратура вирішить, що заява є обґрунтованою, а на ресурсі розміщена “ганебна” інформація не видалена, то цей сайт може бути заблокований.

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Росія переслідує на півострові кримських татар, інкримінуючи їм створення осередків легальної в Україні, але забороненої в Росії релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”, а також членство у ній. Крім того, російські силовики в тимчасово окупованому Криму та на своїй території регулярно затримують громадян України, інкримінуючи їм, зокрема, диверсії та шпигунство.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter