У Росії “прокурор” попросив суд на 17 років ув’язнити імама із Сімферопольського району за тероризм, якого він не вчиняв

Дата: 31 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Південному окружному військовому суді в російському Ростові-на-Дону у кримінальній справі щодо кримського політв’язня Раїфа Февзієва відбулися дебати. “Прокурор” запросив 17 років позбавлення волі 42-річному імаму, обвинуваченому в участі в ісламській політичній партії “Хізб ут-Тахрір”. 

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Раїф Февзієв

“Прокурор” на дебатах заявив, що вважає провину підсудного Раїфа Февзієва доведеною. Він попросив суд призначити покарання у вигляді позбавлення волі в колонії строго режиму терміном на 17 років. Із них перші ти роки він повинен відбути ув’язнення, а після відбуття основного терміну – бути обмеженим у свободі пересування ще на два роки.

У період обмежень потрібно не змінювати постійного місця проживання, перебування, відзначатися 2 рази на місяць у незаконному на півострові “федеральній службі виконання покарань”, не організовувати громадські заходи та не брати участь у них.

Обмеження забороняють звільненому залишати територію Криму, організовувати публічні заходи та брати участь у них, змінювати місце проживання та перебування без згоди ФСВП, що здійснює нагляд. Крім того, він має двічі на місяць реєструватися у цьому формуванні.

Як пояснив адвокат політв’язня Едем Семедляєв, у цій кримінальній справі були два приховані свідки сторони обвинувачення.

“Свідки, які побоялися показати свої справжні анкетні дані, показати своє обличчя і виступити зі своїм голосом, тобто голос був навіть спотворений. Свідки та їхні свідчення говорять про те, що вони, швидше за все, навіть не знають Февзієва Раїфа, говорять шаблонами”, – прокоментував захисник.

“Це всі докази, на які посилався прокурор. І потім, не моргнувши оком, попросив суд 17 років в’язниці суворого режиму для Февзієва Раїфа”, – підсумував адвокат Едем Семедляєв.

Наступне слухання призначено на 11 січня 2023 року. У цей день продовжиться стадія дебатів. Планується, що із заключними репліками виступить сам підсудний.

Нагадаємо, у серпні 2021 року “ФСБ” провела масові обшуки в будинках мусульман, кримських татар: у селі Строганівка Сімферопольського району в будинку місцевого імама Раїфа Февзієва, в селі Тернівка Балаклавського району в Джаббара Бекірова, в селі Холмівка Бахчисарайського району в Завура Абдуллаєва, в селі Поворотне Нахімовського району в Рустема Мурасова та Рустема Таїрова.

Раїфу Февзієву та Джаббару Бекірову Росія інкримінує порушення ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації”), решті політв’язнів – ч. 2. ст. 205.5 КК Росії (“участь у діяльності терористичної організації”). Після проведення обшуків усіх затримали. 17 і 18 серпня незаконні “судді” обрали всім затриманим запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя повідомляла про відкриття кримінальних проваджень за фактом  обшуків та затримань громадян України 17 серпня.

Президент України Володимир Зеленський назвав “кричущим порушенням прав людини” ці обшуки та затримання кримських татар російськими силовиками, а в МЗС України висловили РФ протест.

Як відомо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні.

Правозахисники вважають, що це рішення ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

Правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. 
 
Керівник української військової розвідки Кирило Буданов в інтерв’ю BBC заявив, що бойові дії в Україні наразі зайшли в глухий кут, оскільки ні Україна, ні Росія не можуть досягти значних успіхів. Він повідомив про очікування досконалішого озброєння від партнерів України.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter