У Росії не допустили до засудженого кримського політв’язня Івана Яцкіна українського консула – адвокат

Дата: 27 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Консула України в Новосибірську Сергія Кононенка адміністрація колонії №44 міста Бєлово у Кемеровській області не допустила до кримського бранця Кремля Івана Яцкіна. 

Про це “Крем.Реалії” повідомив адвокат політв’язня Микола Полозов

За словами Полозова, свою відмову пояснили наявністю у Яцкіна отриманого в тимчасово окупованому Криму російського паспорта. Українська влада не визнає російські паспорти, видані в Криму. Офіційно російські тюремники не повідомляють про рішення не допустити консула до Яцкіна.

Раніше українська Омбудсман Людмила Денісова звернулася до Уповноваженої з прав людини в Росії Тетяни Москалькової з вимогою надати медичну допомогу засудженому Яцкіну.

Політв’язня Івана Яцкіна перевели у виправну колонію №44 міста Бєлово у Кемеровській області Росії.

Раніше повідомлялося, що російські тюремники утискають Івана Яцкіна через те, що він не дозволив ображати Україну. За інформацією адвоката Миколи Полозова, Яцкін оголошував голодування.

На початку листопада цього року Івана Яцкіна помістили до штрафного ізолятора російської колонії в Краснодарському краї.

Людмила Денісова повідомляла, що у засудженого погіршився стан здоров’я через хворобу: запалення судин призвело до утворення трофічних виразок, і, як наслідок, у нього “фактично гниють ноги”.

Нагадаємо, уродженця села Войкове Первомайського району Криму Івана Яцкіна затримали 16 жовтня 2019 року. Відомо, що чоловік займав активну й відверту проукраїнську позицію.

Російське слідство звинувачує його в тому, що, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, він за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими з-поміж правоохоронців, “збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС у Республіці Крим”. А перебуваючи з квітня до липня того ж року на території України, “через інтернет та під час особистих зустрічей зі співробітниками СБУ” передав їм ці дані, що становлять державну таємницю.

Яцкін своєї провини не визнає. На запит “Крим.Реалії” в СБУ повідомили, що Іван Яцкін не співпрацював зі Службою безпеки України.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія переслідує політв’язнів в Криму

ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають небайдужих громадян писати їм листи. Напишіть листа Івану Яцкіну

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter