У Росії хочуть ліквідувати рух “За права людини”

Дата: 16 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції Росії звернулося до Верховного суду з позовом, у якому вимагає ліквідувати правозахисну організацію “За права людини”.

Про це повідомили на сайті організації. 

Офіційною причиною закриття російські чиновники називають невідповідність статуту руху поправкам до цивільного кодексу РФ, які ухвалили невдовзі після створення самого статуту, у 2014 році. 

“Невідповідність Мін’юст виявив за чотири роки після ухвалення статуту, під час проведення позапланової перевірки. Рух надіслав у відомство листа з пропозицією дочекатися чергового проведення з’їзду восени цього року, на якому необхідні поправки до статуту могли б бути внесені, однак цей лист залишився без відповіді”, – розповіли правозахисники. 

Друга причина ліквідації – неодноразові штрафи, які накладав на правозахисників Роскомнагляд. Їхня загальна сума становила, за даними активістів, понад 200 тисяч рублів. Річ у тім, що нещодавно рух удруге з 2014 року визнали “іноземним агентом” у Росії. В організації наголошують, що після першого визнання “іноземним агентом” силовики почали “сезон полювання” на їхніх співробітників у мережі. 

“Усі протоколи, оформлені Роскомнаглядом, складалися на підставі заяв від “активних громадян”, особи яких не вдалося встановити навіть у суді. Водночас більшість штрафів були оскаржені і чинності не набули. Частина – вже погашена”, – кажуть вони.

Наразі рух планує відстоювати свою позицію у Верховному суді, а якщо програє російські суди, має намір подавати позов проти РФ до ЄСПЛ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter