Правозахисники закликають владу України не копіювати російський досвід у вигляді “закону про іноземних агентів”

Дата: 09 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Правозахисники радять українській владі  припинити копіювати російський досвід і не ухвалювати закон “про іноземних агентів”. Підтримати останній Порошенко закликав депутатів у своєму щорічному посланні до парламенту. Водночас у Росії ухвалення подібного закону призвело до  майже повного знищення незалежного громадянського суспільства та сприяло утвердженню авторитарного режиму. 

Про це йдеться у відкритій заяві платформи “Правозахисний порядок денний”. 

Автори заяви звертають увагу на те, що останнім часом від членів найбільших фракцій парламенту звучать заклики закріпити на законодавчому рівні поняття “іноземні агенти” з метою визнати такими громадські об’єднання і ЗМІ, які “прямо чи опосередковано діють в інтересах держави-агресора, якою є Російська Федерація”.  

Утім, на думку правозахисників, механізм визначення іноземних агентів насамперед застосовуватимуть проти нелояльних до влади представників громадянського суспільства.

“Під ударом опиняються ті, хто викриває зловживання у державних органах, критикує неефективну роботу чиновників або публічно заявляє відмінну від владної точку зору. Реалізація ідеї законодавчого закріплення статусу “іноземних агентів” дозволить саме на такі організації навісити ярлики “агентів Кремля” й ворогів української державності та суверенітету”, – йдеться в заяві.

Правозахисники також наголошують, що досвід закону про реєстрацію іноземних агентів (закон FARA), ухваленого у США для протидії нацистській пропаганді в 1938 році, просто неможливо застосувати в Україні, де досі існують системні проблеми з незалежністю правосуддя.

Отже, найкращий спосіб протидіяти незаконному втручанню Російської Федерації підписанти заяви вбачають у підвищенні професіоналізму та технічної спроможності державних органів, уповноважених боротися із зовнішніми загрозами.

Нагадаємо, 17 вересня на погоджувальній раді лідер фракції “Народний фронт” Максим Бурбак заявив про ініціативу фракції щодо створення законопроекту про реєстрацію іноземних агентів в Україні.

За його словами, документ потрібен для захисту національних інтересів перед виборами.

Бурбак також зазначив, що прототипом майбутнього українського закону може стати “Акт щодо реєстрації іноземних агентів”, який працює у США з кінця 30-х років минулого століття. Згідно з ним, організації та особи зобов’язані реєструватися в американському Мін’юсті і кожні півроку надавати звіт про кошти, які надійшли на їхні рахунки, – чи то фінансування з боку іноземної влади або неурядових організацій – і витрати.

Також документ вимагає маркувати пропагандистську інформацію, яка в ньому називається “інформаційні матеріали”, позначкою, що вона поширюється “від імені іноземного суб’єкта”. Копії цих матеріалів необхідно надсилати до Міністерства юстиції.

20 вересня під час виголошення щорічного послання до Верховної Ради президент України Петро Порошенко заявив, що підтримує ідею ухвалення такого законопроекту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter