У Росії Дума дозволила блокувати Youtube, Facebook і Twitter за модерацію російських ЗМІ

Дата: 24 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Державна Дума Росії 23 грудня ухвалила в остаточному, третьому читанні закон, який дозволяє блокувати інтернет-портали та соцмережі, що модеруватимуть інформацію російських ЗМІ.

Про це повідомляє Інтерфакс-Росія.

Відповідно до закону, Роскомнагляд зможе блокувати повністю або частково інтернет-ресурси, що обмежують значущу інформацію на території РФ за ознаками національності, мови, походження, майнового і посадового становища, професії, місця проживання та роботи, ставлення до релігії, а також у зв’язку із запровадженням іноземними державами політичних або економічних санкцій щодо Росії або росіян. Окремо наголошується, що блокування може застосовуватися за “дискримінацію щодо матеріалів російських засобів масової інформації”.

Під час обмеження або вповільнення доступу використовуватимуться технічні засоби протидії загрозам, передбачені положеннями раніше ухваленого закону “Про суверенний інтернет”.

Блокування ініціюватиме генпрокуратура за погодженням з МЗС Росії. Ресурси, які будуть помічені в порушенні нового закону, потраплять до спеціального списку сайтів, “причетних до порушень основоположних прав і свобод людини, прав і свобод громадян РФ”.

Роскомнагляд застосовуватиме обмежувальні заходи щодо цього списку.

Закон може бути застосований проти популярних західних соціальних мереж.

У пояснювальній записці зазначається, що депутатам відомо про “близько 20 фактів дискримінації” російських державних видань RT, “РИА Новости” і “Крым 24”. Автори називають це цензурою.

Раніше Роскомнагляд уже критикував соціальні мережі YouTube, Facebook і Twitter за застосування загальних правил до російських видань. Російське відомство назвало цензурою вікові обмеження YouTube для фільму “Росії-1” про захоплення школи в Беслані, критикувало “дедалі частіші випадки” маркувань і попереджень для відео, розміщених у сервісі. Кілька разів Роскомнагляд надсилав на адресу Facebook, Google і Twitter вимоги припинити маркування щодо російських державних ЗМІ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter