У Росії Центр громадянських свобод визнали “небажаною організацією”

Дата: 18 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Генпрокуратура Росії визнала “небажаними організаціями” український Центр громадянських свобод (ЦГС) та фонди Фрідріха Наумана та Бориса Нємцова, зареєстровані у Німеччині.

Про це пише ОВД-Инфо.

Команда Центру громадянських свобод. Джерело: сайт ЦГС

Згідно з інформацією в реєстрі Мін’юсту РФ, обидва фонди відомство визнало “небажаними” 13 березня, ЦГС – 29 березня.

Український Центр громадянських свобод заснований 2007 року. Активно працює заради захисту прав людей в Україні та регіоні ОБСЄ, лауреат Нобелівської премії миру 2022 року. Правозахисники Центру з моменту вторгнення РФ в Україну у 2014 році документують порушення прав людини та воєнні злочини, скоєні Росією та проросійськими силами на території України.

“Фонд Бориса Нємцова за свободу” заснований 2015 року донькою вбитого політика Жанною Нємцовою задля збереження спадщини батька, просування цінностей свободи, прав людини та освіти. Надає стипендії журналістам, правозахисникам та активістам, організовує освітні програми.

“Фонд Фрідріха Наумана за свободу” опікується розвитком громадянського суспільства та захистом прав людини в десятках країн світу, його філія працює в Москві з 1992 року.

Нагадаємо, у травні 2015 року розшукуваний Міжнародним кримінальним судом за воєнний злочин президент Володимир Путін підписав закон про небажані організації, згідно з яким їм забороняється працювати на території Росії. Небажаною може бути визнана будь-яка неурядова організація, яка, на думку генерального прокурора або його заступника, становить “загрозу безпеці держави та основам конституційного ладу”. Російська влада вже зарахувала до таких організацій десятки закордонних НКО та НУО.

Визнання організації в Росії небажаною також означає, що особи, які співпрацюють з нею, можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності. За статтею про співробітництво з небажаною організацією кілька громадян Росії засуджено до реальних термінів ув’язнення.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в лютому 2024 року міністерство юстиції Росії додало корпорацію “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” до переліку іноземних та міжнародних неурядових організацій, діяльність яких визнано небажаною на території країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter